01 January 2016

Blighted Ovum - Missed Miscarriage - Bleeding - Miscarriage

5 November 2015
"Sayang, kenapa perut sayang nampak buncit. Sayang pregnant eh?"

Lepas suami cakap macam tu, aku pun terhegeh2 beli UPT test. At the same time, aku dah start perasan few sign of pregnancy. Susu badan pun dah start drop. Malam tu, check UPT kat rumah - positive. Aku and suami memang happy. Alhamdulillah... Rezeki baru Allah nak bagi. Boleh Naufal ada kawan baru. Kira punya kira, masa tu dah masuk 8 weeks dah.

Dah mula2 berkira2 nama anak baru. And both of us expecting baby girl and dying to named her Nur Wafiqa Nada and I choose to call her Nada. Selalu usap2 perut panggil Nada, Nada.

15 November 2015
First check up. Ikutkan baru 9weeks pregnant. Tapi sebab aku cuti time tu, pergi je la check up. Kebetulan scan klinik rosak. Petang tu husband balik, dia ajak pergi scan kt Klinik Azian. Masuk jumpa Doktor untuk scan, lembut je Doc tanya dah berapa minggu bla3.

Scan punya scan, doc cari kantung. Jumpa kantung, cari heartbeat...eh, kenapa tak ada? Aku pun memang dah pelik. Kecik lagi kot? Doc minta aku refer hospital, tapi aku taknak, sebab expecting baby still so small to see her. 2x refer klinik kesihatan scan baby untuk tengok development baby. 2-2 kali memang doc tak nampak baby. So, instinct aku cakap memang baby tak ada ni. But sometimes, berperang juga dengan perasaan kenapa tak nampak Nada... Nada sihat tak? Kenapa Mama still tak nampak Nada? Menangis, berdoa tanpa henti doakan Nada sihat dan membesar dengan baik dalam kantung Mama.

12 December 2015
Decided untuk ke Hospital Temerloh straight jumpa specialist di EPAU (Early Pregnancy Assessment Centre).

Scan for about 15minutes untuk doc confirmkan memang tak ada baby lepas bincang dengan rakan doktor lain. Just a sac. I knew it is blighted ovum. Tapi doktor prefer to say it misses miscarriage sebab aku dah masuk 14 minggu tapi still belum miscarriage.

Kes macam aku biasanya kantung jatuh sendiri around 2 - 3 months. After a very look research from few experience friends and relatives dan juga En. Google. Ada juga yang kena D&C lepas tumpah darah.

Doc check serviks guna speculum muncung itik tu. Nyeri aku tengok, kenapalah kena benda2 macam ni time macam ni. Btw, doc bagi date 6 Jan 2016 untuk schedule D&C di Hospital Temerloh. Aku pun ok je, sebab aku actually sangat2 prefer dia keluar sendiri instead of cuci.

Sebelum balik Klang, sempat pergi berurut dan bertungku dengan orang yang aku biasa berurut. Segar badan lepas berurut bertungku. Beli air akar kayu sekali, nasihatnya minum la sikit2 biar elok sikit flow darah dalam badan.

25 December 2015
Start period dah. Aku lega sebab dah start period, sebab I know tak lama turunlah sac tu.

31 December 2015
Start rasa slow contraction. Aku cuti, so duduk rumah je la dengan Naufal. Steady masak untuk Naufal bla3 dengan dia.

Malam ada makan2 kat perjiranan aku ni. Kuat gak contraction malam ni. Tapi bila tidur, contraction hilang tak macam contraction nak beranak sakit tak kira masa. Tapi, ketul2 darah pekat dah start keluar. Aku steady je pakai pad overflow takut darah banyak keluar.

1 January 2016
Bangun pagi si suami dah start baca articles untuk defence dia tak lama. Seriau katanya..aku kata nak gi melawat makcik di Hulu Langat, pastu boleh balik Pahang terus. Sebab rasanya tak lama dah nak keluar sac ni kalau contraction dah kuat macam ni.

Tengah siap2, laju plak flow darah keluar ni. Blubb, terasa ada keluar ketul besar keluar, cepat2 masuk bilik air, cuci... Tengah cuci pad, darah mencurah2 keluar...terus terduduk dalam bilik air. Non stop. Dalam 45 minit darah keluar, aku just lalukan air pada lantai biarkan air cuci darah yang memang macam air paip keluar. Bila rasa ada benda nak keluar, aku mencangkung, teran sikit memang ada ketul keluar. The best part, aku dapat teran kantung kosong tu keluar. Panas je masa aku angkat kantung tu dari lantai bilik air, letak dalam bekas.

"So, that's it?"

Tak ada, darah makin laju keluar... Suami bawa Naufal pergi beli tapau makanan kat luar sebab dah pukul12, aku tak makan dan suami tak sempat nak kelam kabut jaga Naufal and masak at the same time.

Aku dah start rasa nak pitam, ada bangku... Tumpangkan kepala pada bangku nak bagi kepala sama level dengan jantung. 5minit je tahan, rasa terus nak jatuh. Aku ke pintu bilik air, meniarap berbantalkan lengan, alaskan kepala dengan alas kaki, hampir pengsan sorang2. Aku selawat je banyak2 masa tu. Breath properly, terasa ada ketul besar keluar. Aku tak larat nak cuci, biarkan je semua benda yang keluar masa tu.

Suami balik bawak makanan tengok aku dah terlantar depan bilik air.

"Sayang, sayang ok tak?"
Aku tak larat langsung, rasa macam biru dah muka, sejuk. "Tak.."
Aku minta suami selimutkan badan sebab rasa sejuk sangat, dengan dah main dengan air 1 jam lebih, memang Allah je yang tahu.
Suami buatkan air Ribena bagi aku minum, 5inch je aku mampu angkat kepala. Suami tidurkan Naufal dulu sebab Naufal macam penat sangat, mengantuk. Lepas tu, baru dia tolong angkat aku.

Aku sembur bilik air yang dah berdarah2, cuci badan dengan sabun. Keluar cari tempat landing selain dari dalam bilik sebab Naufal guna kipas while aku sangat kesejukan masa tu. While suami masuk bilik air, simpankan kantung dan darah ketul besar (mungkin uri) balut elok2.

Terus terlelap dalam 15 minit, suami siapkan lunch, nak angkat kepala pun tak larat. Dia suapkan makan sikit2 sampai aku larat duduk. Aku bukan spesis yang mengada-ada nak bermanja-manja tak pasal unless I need it. Mujur punya suami yang sudi melayan tiap kali jerih pedih aku.

Lepas suami bagi aku makan, kemaskan dapur. Dua-dua pun tertidur, mujur Naufal pun tidur masa tu, so bolehlah berehat2 sikit. Kesian suami, dah la tengah nervous dengan defence session dia tak lama. Bangun awal pagi dah baca buku, articles. Tidur malam lewat study. Kena jaga aku, Naufal, Conan and Ran yang juga lepas operation neutering, jahitan pun dah terbuka sikit sebab aktif sangat main kejar sana sini. Allah, terima kasih kurniakan aku suami yang baik hati, lemah lembut dan bertolak ansur.

Petang makcik datang melawat aku sebab aku tak jadi melawat dia as I had planned earlier. Dia bawa makanan sekali, nasihat itu ini bla3. Dia offer jaga Naufal untuk aku ke hospital, tapi aku ni... Kalau bab Naufal, kalau boleh biarlah aku dan suami yang jaga sendiri. We both decided balik Pahang esoknya untuk proceed check serviks aku and Naufal pun boleh bermanja dengan nenek dia. Dia ngam dengan nenek dia, so biar suami dan mak yang jaga dia in case aku admitted ward.

Perut dah tak rasa sakit. Harap2 dah complete miscarriage. Tunggu jap lagi aku gi check kalau2 aku perlukan D&C juga. But, aku doakan tak perlu D&C lagi dah sebab tak suka berjauhan dengan Naufal dan suami.

Blog ini ditulis atas sebab keperluan masa depan yang mungkin boleh menjadi rujukan. Sebab aku pun banyak Google pasal kes blighted ovum, missed miscarriages, complete miscarriage. Ada satu blog aku baca 3minggu lepas, terkesan di memori aku. Sampaikan aku boleh termimpi blog dia, dan kisah tumpah darah dia hampir sama dengan apa yg aku alami. So, at least I am ready for it.

After a very long wait, sejak aku tahu kandungan ini kandungan blighted ovum, puas berperang dengan perasaan sendiri, ketakutan dan penantian yang penuh tanda tanya. Technically, I carry "hope" of Wafiqa Nada for 15 weeks. *Tears*

Btw, semoga bermanfaat. Sambutan tahun baru 2016 aku dimulakan dengan baik, inshaa Allah.

15 May 2015

Pregnancy Story II

Orang kata masa nak sampai due date, kita tak sabar nak tunggu baby keluar. Sebab penat, letih bawa badan berat, perut membonjol, pinggang toksah cakap laa.. Hari-hari aku minta husband urutkan kat belakang badan. Lenguh duduk/berdiri dalam train. Bila perut ke depan, pinggang pun rasa susah nak rasa selesa.

Aku dulu naik berat dalam 10-11kg juga sepanjang 9 bulan. Masa awal-awal, berat turun dalam 4kg. Risau sebab takut baby tak ok dalam perut tu. Tapi lepas baca sana sini, tengok orang share pengalaman awal-awal pregnant memang selalunya berat akan turun, maybe sebab kita hilang selera makan, muntah dan sebagainya. So, don't worry kalau awal pregnancy berat turun sikit. Nanti dah nak sampai bulan, berat naik jangan complain lagi sekali ye. Hihi...

Masuk 8 bulan, kaki aku dah start bengkak. Minta husband belikan sandal yang comfortable sikit. Bata je sudahlah, janji kaki tak pecah sebab kena support berat badan baru. Masa tu, nak beli kasut bertutup memang taknak, sebab kaki bengkak tu sekejap je kan.. Lepas bersalin nanti ok lah. Lagipun, nanti beli size besar...lepas bersalin dah gedik tak nak pakai. Aku taknak la membazir, beli sandal tu pun jadilah. Janji selesa sket nak jalan.

Pregnant 8 bulan - kemeja je
Tangan pulak of course la mengembang. Sampai cincin kawen pun dah tak muat. Simpan je kat bilik start pregnant 8 bulan. Sebenarnya masa badan, kaki, tangan mengembang tu risau sangat kalau nanti lepas bersalin tak turun berat. Then husband cakap, kenalah pantang betul-betul kalau nak shape macam sebelum mengandung semula. Haaa... aku ada dapat allergies juga. Tak tahu apa jadi pada tangan, bila jumpa doc masa checkup...dia kata allergic pada sabun basuh atau sabun mandi. Dia suruh aku tukar sabun, then dia bagi 2 jenis ubat sapu. Tapi aku tak ada pun nak gedik beli sabun lain, belasah je. Sebab tau, semua ni ada masa pregnant je...hormon kita kan berubah. But I feel so lucky sebab tak ada karies gigi by that time. Minum susu tak ada la tiap pagi, ikut mood. Biasanya husband yang buatkan, barulah aku minum.

My husband very helpful dari aku mula start pregnant sampailah ke sekarang. Nak bangun tidur pun, dia kena tarikkan sebab tak larat nak angkat badan sendiri. And of course, kenalah bangun mengiring, tak boleh bangun macam biasa. Errr..maybe sebab nak kurangkan pusat graviti? Haha.. I'm not an expert about this. Kuku kaki kadang-kadang husband yang potongkan, mandi pun kadang husband yang tonyohkan kat belakang badan and kaki. By that time, unable to see my own feet dah.

Masa badan sedang seronok mengalami macam-macam perubahan. Aku redha je, cuma kadang tu mengadu je la kat suami. Biasalah, orang mengandung ni mengada dia lain macam sket. Alhamdulillah suami aku sudi melayan. Tak yah complain, cari solution untuk try reduce the pain cukuplah. Experience mengandung ni fun! Dengan harapan anak yang lahir nanti bukan jenis yang fussy and mengada.

Baju mengandung? Toksah cakap...aku tak ada beli langsung maternity wears. Aku just minta husband belikan skirt 2 helai je. Yang aku boleh pakai dengan tshirt atau kemeja yang muat. Since aku memang spesis yang pakai baju longgar2, baju tu aku still boleh pakai time pregnant. Pastu ada beli jubah sehelai. Done, selamat gak aku beranak.

Jangan meminta-minta sangat dengan husband nak itu ini time mengandung. Go with the flow. Pregnant 9bln je, perut besar pun 3-4bln je. So, rilek la. Aku tak perlu jeans for maternity whatsoever ni. Cukuplah apa yang ada.

Well, this is my story, my choice. Not related with anyone else.

17 April 2015

Pregnancy Story I

Ramai betul kawan-kawan yang dah mula masuk fasa kahwin dan fasa mengandung. Tahniah! It's just a beginning. Banyak lagi yang akan anda hadapi lepas ni.

Menyambung cerita pengalaman awal pregnancy, bagi aku tak teruk mana morning sickness aku. Tapi bila aku tanya husband, teruk sangat ke morning sickness aku, dia cakap "A ah". Muntah-muntah awal pagi nak pergi kerja tu mesti, tapi not really muntah rasanya. Just rasa mual yang memang kena menghadap sinki bilik air paling sekejap 5 minit. Biasanya aku tak layankan sangat rasa mual, rasa nak muntah tu. Sebab aku kerja KL kan, rumah kat Klang..so, either you like it or not...memang kena gagahkan kaki pergi kerja.

Since aku pergi kerja naik KTM dari stesen Subang Jaya, tak jauh sangatlah aku meredah kehidupan dalam tren tu. But still, 45 minutes to reach KL Sentral to office. Asal nak KTM je dari Subang, memang jarang sekali la nak dapat seat. 4-5x jugak aku rasa nak pitam dalam train, mual. Sampai dah terduduk baru ada orang nak offer seat, and ada masanya bila aku dah nak pitam sangat, aku minta je nak duduk dari strangers yang tengah duduk. Nak bagi aku duduk atau nak hadap muntah aku atau nak usung aku keluar train. Ada juga masanya, aku tak tahan nak muntah...aku turun kat stesen mana yang terdekat. Duduk, tunggu next tren. My pregnancy journey wasn't easy.

Plus, my baby bump 5 bulan still nampak macam orang gemuk je. Hello! I'm pregnant la. Badan kecik macam aku ni bole ada perut gemuk ke? Maybe juga orang tak perasan sebab aku memang selalu pakai baju besar, longgar. Kalau pakai baju kurung, confirm baby bump tak nampak.

1 bulan - Fasa happy sebab baru kahwin
2 bulan - Fasa mual
3 bulan - Fasa fatigue - letih yang amat
4 bulan - Fasa demam. Setiap minggu aku demam.
5 bulan - Fasa kuat makan
6 bulan - Fasa berehat
7 bulan - Fasa sakit belakang. Memang tidur pun tak lena
8 bulan - Fasa mengah dan dah jadi pemalas
9 bulan - Fasa berjaga-jaga

Alhamdulillah. Suami yang baik adalah suami yang baik kepada isterinya. Mine? Bila aku tak lalu makan, dia carikan makanan yang aku boleh makan. Selalunya masa pregnant, aku tak ada selera nk makan nasi sangat. Aku lebih suka makan roti, ayam, daging, bihun. So, husband selalu masakkan macam-macam untuk make sure aku cukup tenaga bawa baby.

Kebetulan masa pregnant, time tengah bulan puasa. Mencabar, 13 hari aku tinggal. Sangat penat bila sampai office, dapat teguk air masak pun jadilah. Lagipun masa tu, aku memang selalu sakit badan, rasa nak pitam, even hb aku tak pernah turun dari 11.6g/dL. Sepanjang pregnant memang aku ada consume vitamin C, Vita Lea kadang-kadang ambil, kadang tak. Iron and Acid Folic dah stop consume sejak masuk 4 bulan. 

Masa pregnant 4 bulan, setiap minggu demam. Rasanya bulan tu berapa hari je aku kerja. Asyik ambil MC je terlepek kat rumah. Tidur. Badan rasa panas, tak larat nak buat kerja. Masak pun, simple je. Itupun kalau larat, kalau tak larat...husband juga yang masak bila dia balik rumah. 

Check up. Scan di Klinik Kesihatan Bandar Botanik, doktor kata baby girl sebab tak nampak "bird" baby, so doktor kata baby girl. Kami pun iyekan aje tanpa buat confirmation dengan buat 3D atau 4D scan baby kat klinik private. Iyelah, kami bukan orang yang berpendapatan tinggi, so, ukur baju di badan sendiri. Kami pilih untuk buat tunggu surprise dari Dia nanti. Lebih manis macam tu rasanya kan?

Baju pula. Aku memang jenis yang pakai baju longgar, so even aku mengandung 9 bulan, aku tak ada pun beli baju mengandung. Again, ukur baju di badan sendiri. Aku minta belikan skirt je, yang aku boleh pakai dengan t-shirt and kemeja yang still fit me in. Simple je hidup aku ni. Tak pernah pun minta bukan-bukan dekat husband. Apa dia mampu bagi, aku terima dengan tangan terbuka. Tak ada, tak pelah. Asalkan baby sihat dalam perut kan

15 April 2015

Perkhidmatan Design Logo

Banyak orang nak kahwin buat survey sebelum decide untuk buat doorgift, pelamin, warna pilihan dan sebagainya. Since banyak trend sekarang yang nak buat cop untuk majlis kahwin, saya ingin menawarkan servis untuk design logo yang mungkin anda ingin gunakan seperti apa yang saya gunakan masa majlis perkahwinan saya dulu.

Design ini saya buat sendiri mengikut kreativiti saya. Sekiranya anda berminat untuk saya design rubber stamp andasila email request anda ke
salwa.hanim@live.com
Saya hanya akan design logo anda sahaja tau. Mungkin anda boleh gunakan logo tersebut macam apa yang saya buat ini untuk jimatkan kos printing sticker (contohnya: doorgift Yasin). Daripada kita keluarkan kos printing sticker untuk ditampal pada lembaran untuk majlis kita, ada moleknya kalau stamp saja pada kad kahwin/doorgift. Saya juga gunakan design ni untuk "thank you" tag saya.

Saya menawarkan servis yang mudah dan murah kepada bakal pengantin. Nak bantu jimatkan kos saja. Sila refer entry review doorgift saya untuk lihat apa yang saya mampu jimat dan permudahkan majlis saya melalui design "thank you" tag dan sebagainya.

Happy to help the bride-to-be out there.

I'm Pregnant!

Ho yeah! As a newly weds of course la kita akan rasa excited to get pregnant. Ada certain orang cakap, anak first ni beruntung sebab semua orang menantikan kehadiran dia, dan kadang-kadang anak kedua tu tak dirancang, so called as accident. Tak tahulah, tak ada pengalaman. My personal thought, the kids is innocent. Pandai buat, pandai tanggung lah ya.

First time I got the instinct that I'm pregnant semasa aku ada trip ke Segamat, Johor. I ate a lot, pening sepanjang perjalanan and of course sakit di bahagian rahim. Then, aku minta suami temankan aku pergi beli pregnancy test kat Guardian. Beli yang ada 2 batang dalam satu paket tu. First test, nope. No lines at all. Then, I'm just smiling at husband and said... "perasaan je kot". Suami cakap... "Awal lagi sayang, sabar ya."


"Tidakkah manusia itu melihat dan mengetahui, bahawa Kami telah menciptakan dia dari (setitis) air benih? Dalam pada itu (setelah Kami sempurnakan kejadiannya dan tenaga kekuatannya), maka dengan tidak semena-mena menjadilah ia seorang pembantah yang terang jelas bantahannya (mengenai kekuasaan Kami menghidupkan semula orang-orang yang mati)."

2 weeks after the incident, I started to feel breast tenderness yang hebat. Usik sikit je memang rasa sakit gila. I messaged my old friend yang dah ada anak, dia cerita pasal pengalaman dia pregnant and breastfeeding. Bad news for her baby, dia tak dapat nak breastfeed baby dia sebab lepas baby lahir, susu tak banyak menyebabkan baby marah sebab susu sikit. Since then, she feeds her baby with the formula milk. But then, her breast mula la bengkak dan sedikit bernanah. Katanya, sakit bengkak susu lagi sakit daripada nak beranak. I can't say more la sebab tak pernah experience both situation. Breast tenderness masa 1st month memang menyakitkan. Perut mula rasa cramp dan keras tapi tak sakit sangat. Breast tenderness tu yang memang sakit. Balik rumah, aku curi-curi buat pregnancy test sebab tak nak bagitau husband if the result is negative.

Tapi hampeh, result still negative. Tak keluar apa-apa result. 3 hari aku monitor result UPT tu, tapi still negative. Yelah, manalah tau kalau line tu lambat timbul ke kan. Aku dengan rasa innocent bagitau husband aritu aku buat test tapi tak nak bagitau result kat dia. Then he said, patut pun tak ada result, dia tak tahu aku buat test. Then, aku beli another 2 UPT kat Guardian. Ingat nak check sebelum sampai rumah, tapi sebab rasa bersalah... tak jadi. Tunggu sampai rumah baru buat test. Lepas buat test (tanpa husband tahu sebab takut result negatif lagi dan mengecewakan dia), aku tunggu result diam-diam.

Alhamdulillah, ada line. Aku pun pergi mengada dekat husband... Bagitau the result is positive. Respon dia? "Alaa..dah tau dah." Ok, menyampah. Tak nak buat surprise dah.

15 Mei 2014, itulah tarikh aku dapat tahu yang aku dah mengandung. Then, aku terus search kat internet about how to calculate my due date. So, 15 Mei 2014 tu, aku dah dikira 5 minggu mengandung. Usia kandungan bergantung kepada hari pertama haid terakhir (last period began).

Wafiq Naufal in my womb - 12 weeks scan.
Husband only allow to scan the baby after 3 months - which is cukup masa untuk buat buku pink kat klinik kesihatan. That's the first time that I saw Naufal in my womb. Feeling dapat tengok segumpal darah yang dah cukup sifat ada kaki dan tangan tu...hanya Tuhan yang tahu.

And hariniiaitu hampir setahun yang lalu... Alhamdulillah. Muhammad Wafiq Naufal lahir dan membesar dengan sihat.