18 September 2017

Naurah with PDA Failures

Wawa ada terima banyaaakkkk sangat soalan tentang kenapa Naurah admitted to Hospital Serdang Isnin lepas. Maaf pada siapa yang Wawa tak sempat nak reply each one of the question asked. Walaupun sebenarnya Wawa update every month mengenai kesihatan Naurah di Facebook.

BILA TAHU DIA SAKIT
Lepas lahir ke via C-Section awal Februari lepas, Naurah ditempatkan bersama Wawa di wad postnatal. Natrah pula dah terus ditolak ke NICU sebab dia lahir 1.78kg (berat minimum kelahiran adalah 1.8kg di Hospital Temerloh. Sepanjang 4 hari Wawa di hospital, seharipun doctor tak detect dia ada jantung berlubang. Wallahualam.

Check up 1 month Wawa di Klinik Kesihatan Bandar Botanik, kena jumpa doktor for general inspection. Masa doktor check Natrah, Alhamdulillah tak ada apa. Tapi bila check Naurah, doktor check bunyi jantung dia beberapa kali. Mula-mula dia unsure, then dia minta Wawa susukan Naurah dan Naurah dalam keadaan bertenang. Dia refer dengan seorang lagi doktor senior untuk jantung Naurah. Second doktor confirm ada murmur sound pada jantung Naurah dan terus dapat reference letter kena pergi hospital untuk buat appointment.

Kat hospital Klang, dia bagi tarikh baru untuk datang semula for confirmation. Tapi ada jumpa doktor sekejap untuk confirm murmur sound. 2 minggu lepas tu, datang semula untuk buat Echo dan X-Ray. Buat echo dan x-ray, confirm 3.6mm ada jantung berlubang PDA type.


BAHASA RINGKAS
Dalam kes biasa, kes jantung berlubang (PDA type) ni common among our kids sebenarnya. Ketika dalam kandungan, jantung bayi memang ada ada lubang ni dan dia akan automatik tutup bila dilahirkan. Dan antara sebab masalah PDA ni terjadi adalah disebabkan kelahiran awal (pramatang). Dan Naurah dulu memang lahir pada 36weeks 4 days. Wawa schedule czer pada 37 weeks, tapi terpaksa emergency czer sebab IUGR (Intrauterine Growth Restriction) iaitu bayi Wawa yang tidak sama size (sorang kecil sorang besar - beza 800g).

SIMPTOM
  • Nafas laju
  • Menyusu dan berpeluh
  • Menyusu dan tercungap-cungap
  • Muka naik biru (ni dah kena bawa ke hospital tau)
Ni antara tanda-tanda masalah jantung PDA type. Tapi, amazingly Naurah tak ada semua symptom ni. Cuma Wawa perasan dia kuat berpeluh dan mudah penat kalau dia nak meniarap. 

FIRST ADMIT
2 minggu lepas buat X-Ray dan Echo, dapat panggilan dari hospital Klang minta dating hospital pada hari Rabu (dia call Jumaat sebelumnya). Katanya X-Ray Nampak jantung Naurah dah bengkak. Doktor dah inform, Naurah mungkin akan kena admit untuk monitor tahap kesihatan dia.

Hari admit, terus ke Klinik Pakar Paediatrik. Dan doktor minta admit for 3 days untuk monitor kalau ada komplikasi pada ubat yang akan introduce pada Naurah nanti. Bila on medication (Spironolactone & Furosemide), blood pressure mungkin ada turun, mungkin akan naik. So, kena duduk hospital untuk doktor monitor kalau-kalau dia tak OK dengan ubat tu.

Nak dijadikan cerita, pada hari nak admit tu. Naurah dah mula tunjukkan tahap kesihatan dah semakin memudaratkan. Dia dah mula batuk, suhu 38 macam tu. Masa tengah makan di café, Naurah muntah sebanyak-banyaknya macam air terjun atas baju Wawa and I'm so surprised! Tak kisah dia muntah tu. Tapi memang sangat risau.

Doktor kata, jantung dia dah bengkak. Air dalam badan dah tak keluar. Dah mula effect paru-paru dia. No wonder dia muntah dengan sangat banyak masa Wawa di café awal pagi tu. Kalaulah admit
lewat daripada tu, Naurah lebih terdedah dengan risiko lemas atau lung infection. Nauzubillah!

ON MEDICATION
Discharged dari Hospital Klang, dia dah mula on 2 jenis ubat (Spironolactone & Furosemide) dan 3 jenis vitamin (Multivitamin, Asid Folik dan Zat Besi). Ubat tak boleh miss ya sebab kalau tak on ubat tu, air dalam badan akan terkumpul dan banyak kesan sampingan lain. Untuk vitamin, Wawa on off sebab puncanya hanya sebab masa discharge badan Naurah sedikit lemah dan bacaan HB dia 10.1 saja.

Tapi lawatan kali kedua ke hospital, doktor dah suruh off vitamin. Cuma on 2 ubat tadi. At this point, ubat tu memang kena ada jadual, si penjaga perlu comply dengan jadual makan ubat tu. Syukur betul keputusan untuk resign last year rupanya ada banyakkk sebabnya. Sungguh. Allah tu Maha Tahu. In case kalau Wawa masih bekerja, mesti risau, susah hati je tinggalkan anak kembar.

APA PERASAAN
Sejujurnya Wawa sangat berdebar masa mula tahu informed by doktor di klinik kesihatan. Masa tu rasa macam... "Why Naurah?" But slowly lepas tu, kuatkan hati dan Wawa lebih cool daripada biasa.

16 September 2017

Kenapa Vivix?

Vivix ni sangatlah best, esok ada PROMO 5% off khas untuk TWINPACK Vivix yang mana new customer akan jimat banyaaakkkk sangat iaitu RM242 tau! Dan Wawa rasa nak sangatttttt reach sesiapa saja yang perlukan Vivix. Bukan semata-mata untuk SALES diri sendiri, tapi sebab nak sangat orang lain dapat benefits Vivix tu. Sebab supplements lain tak macam Vivix!

Wawa dah consume Vivix sejak April lepas and I really can feel the differences.
  • LEBIH BERTENAGA - as I handle 3 kids everyday alone lagi nak breastfeeding my twis memang sangat memenatkan sebenarnya. Bila penat, mulalah nak marah anak, naik suara, suami balik tak sempat nak greet, tidur awal. Bila tidur awal tu sangatlah tak best sebab automatic my business not in the right track.
  • FUEL UP - sebelum ni Wawa pernah branding diri Wawa as Lucy sebab bila consume a spoon of Vivix memang energy dia lain macam. Tapi tak adalah sampai ada pancaindera ke-6. Rasa macam every single cell renewed. Bukan part yang jadi pendrive tu tau 😆😆😆
TOP 15 KELEBIHAN RESVERATROL
  1. Anti-aging / anti-penuaan - Efektif dalam menghalang dan membalikkan (inhibiting or reversing) punca penuaan, osteoporosis, kekurangan daya tahan badan dan sebagainya. [R]
  2. Melindungi sel otak - Pengambilan berterusan resveratrol boleh melambatkan tanda-tanda Alzheimer (by preventing beta-amyloid and protein aggregation) serta meningkatkan pusat memori (hippocampus) yang memperbaiki daya ingatan. [R]
  3. Melindungi kesihatan jantung - Mengurangkan risiko darah tinggi dan sakit jantung [R] dan anti-atherogenic (mengurangkan pembentukan plak dalam salur darah. [R]
  4. Menstabilkan glukos - Resveratrol boleh membantu mengubati dan mengurangkan risiko kencing manis [R]
  5. Melawan kegemukan - Memperbaiki metabolism [R] dan menyebabkan sel-sel lemak terhapus [R]
  6. Menguatkan tulang - Resveratrol "bekerjasama" dengan Vitamin D untuk kesihatan tulang [R]
  7. Mengurangkan risiko kanser - Kanser payudara boleh dielakkan [R] dan resveratrol juga mampu merencatkan pertumbuhan sel Leukimia [R].
  8. Memelihara kesihatan hati - Resveratrol boleh mengelakkan dan memperbaiki NALFD (Nonalcoholic Fatty Liver Disease) [R] dan mengelakkan kerosakan hati di sepsis [R].
  9. Membina kekuatan otot - kesan positif dalam perkembangan otot [R] dan menambahbaik aerobic performance [R].  
  10. Melindungi dari sebarang radiasi - sifat antioksidan sememangnya melindungi diri daripada sebarang radiasi dan resveratrol memainkan peranan dalam memberikan kesan anti-radang tersebut [R].
  11. Mengelakkan kehilangan pendengaran - Mempunyai kelebihan untuk melindungi daripada masalah kehilangan masalah pendengaran akibat daripada bunyi [R] dan mengelakkan toksin di dalam telinga kita daripada cisplatin (a chemotherapeutic agent used to treat cancer). 
  12. Meningkatkan hormone seks - Membantu menambah bilangan testosterone dan boleh menjadi Estrogen agonist and Estrogen Antagonist [R].
  13. Pengambilan resveratrol juga boleh dihubungkait dengan autophagy induction [R]
  14. Mengurangkan pertumbuhan jerawat - Resvaratrol yang disapu pada jerawat juga memberikan kesan yang memberangsangkan [R]
  15. Melawan jangkitan kuman
Sesudu Vivix sehari bersamaan dengan 200 gelas wine. Tapi kenapa wine? Sebab wine adalah antara minuman yang mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Tapi wine masih lagi mempunyai alkohol yang mana akan memudaratkan kesihatan hati. Jangan risau, resveratrol dalam Vivix tidak mengandungi alcohol walaupun ia mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. 

Semua sebab di atas ni membuat Wawa rasa rugi kalau ada yang terlepas peluang untuk mengambil Vivix. Ralat benar rasanya kalau mesej kebaikan ni tak disampaikan dengan baik pada semua. 

Jadi, those yang nak grab BEST PRICE Vivix please WhatsApp Wawa ---> simply click this link 0179201295 untuk direct order atau sebarang pertanyaan. You all nak order sendiri pun boleh tak ada masalah, please proceed to the icon e-sell below. 

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f1da17f5d48960dc3c68471e46113a66
Klik untuk order Vivix

15 September 2017

Mark My One Year in Silence

Dah setahun tak update blog. Well, Wawa akan buat comeback untuk blogging by hook or by crook bermula dari hari ini. Sebenarnya baru Wawa perasan, sharing stories is what I'm passionate about tak kira lah walau ada segelintir memang ada yang cakap Wawa oversharing la, acah-acah famous la, so on and so forth.

Who cares? Wawa dah mula berblog sejak 2007. Pernah juga buat income 3 angka melalui nuffnang dan sebagainya. Menang contest blogging dan banyak lagi lah! In fact, Wawa ada ramai kawan blogging dan follower sejak 2007.

Tapi, bermula saat ini mungkin sedikit berbeza, sebab dulu Wawa akan merepek pasal life student yang cinta monyet. Tapi from now on, Wawa akan buat banyak sharing tentang motherhood, parenthood dan juga supplements. Ya, Wawa sekarang berada di rank Supervisor untuk bisnes Shaklee. Untuk WAFIQ LEGACY!

Please bear with me. Lepas ini Wawa akan lebih serius berblog dan of course, my income will be generated from here too! Peace...


23 September 2016

Buy Your Supplement - OCTOBER PROMOTION


MONTHLY PROMOTION (OCTOBER)



Omega Guard Twinpack (-5%)
---CLICK HERE TO BUY---

Normal price: RM145 each
Promotion price: RM273.90 TWO! (RM136.95 each)




Omega Guard - Buy 7 at 6
--- CLICK HERE TO BUY---

Normal price: RM145 each
Promotion price: RM123.56 for TWO!



Call atau Whatsapp Wawa 0179201295 sekiranya anda ingin membeli dalam kuantiti berbeza. Wawa akan bantu anda sebaiknya.. =D

How To Order

Anda boleh memesan supplemen harian anda sendiri kini!

CARANYA
1. Hanya klik pada nama produk yang anda ingin beli.

2. Baca terma dan syarat yang dipaparkan apabila anda disambung ke laman web Shaklee untuk meneruskan urusan pembelian. Klik --- ACCEPT.




3. Masukkan kuantiti yang anda ingin beli. Anda boleh menambah atau mengurangkan bilangan belian anda. Klik --- CHECKOUT.





4. Anda perlu mengisi semua ruangan details untuk tujuan pengeposan dan rekod belian anda. Isi semua bahagian yang bertanda merah. Klik --- CONTINUE.





5. Anda disambungkan kepada bahagian "Confirm Your Order". Sila semak semua detail:-

  • Produk
  • Harga
  • Kuantiti
  • Nama penerima
  • Alamat penerima
  • No telefon
  • Email
Klik --- PROCEED TO PAYMENT




6. Anda akan disambungkan ke bahagian "Payment Method". Anda boleh menggunakan kad kredit atau kad debit anda. Masukkan semua detail kad anda (sila pastikan anda dilindungi HTTPS://) untuk meneruskan transaksi. 




7. Setelah pembayaran dibuat, Shaklee2U akan memaparkan resit bagi tujuan rekod dan bukti pembelian dan pembayaran anda. Sila simpan untuk mengelakkan sebarang kesulitan berlaku pada masa akan datang. 



Klik --- DISINI untuk meneruskan order anda. Buat masa sekarang, Wawa hanya benarkan online purchase untuk September Promotion. Nanti Wawa update yang lain lagi OK?

Sekiranya anda memerlukan bantuan saya, sila Whatsapp atau hubungi saya 0179201295