27 October 2012

Leader Fellowship (Fasa I, Bab III)

Day 7
Awal pagi, macam biasa pukul 7 pagi kami mula meninggalkan camping site. Fasi cabar kami untuk berkayak sampai ke base camp less than one hour. Tak sure berapa kilometer dari Pangkor ke base camp tapi rekod terbaik dalam 43minit macam tu. So, dengan bangganya kami buat rekod sampai ke base camp dan mengambil masa selama 53 minit sahaja.


Cuci khemah. Darsh, Eqa and Bush
Mess tin, spoon, fork














Bila dah berakhir ekspedisi kayak ni, maka berakhirlah ekspedisi-ekspedisi kami di Outward Bound School.  Bila dah sampai ke base camp, kali ini kena cuci semua khemah, tent sheet, spoon and fork, periuk, kuali, dry pack, beg pack and semua barang macam biasa dikira semula untuk inventory record.

Watch Brinchang
Bila dah cuci semua inventory, terasa program dah hampir sampai ke penghujungnya. Selesai cleaning all the materials, kami naik ke dorm. Ambil peluang untuk basuh baju dan terus sidai sementara panas. Waktu lunch pukul 12.00pm, semua sekali turun untuk lunch bersama-sama dan mendengar taklimat dari En. Yazid untuk BBQ Night malam nanti. Macam biasalah kalau pergi program macam ni, mesti kena ada persembahan bla bla bla kan? Layankan aje laa..

Watch Bintang dinner table
Watch Brinchang dinner table
Di sebelah malam, BBQ night tak la seperti yang kami expect. Ingat boleh bakar ayam BBQ sendiri. Baru syok kan? Tapi it's just a simple night, like a reward for us yang berjaya menamatkan program outdoor ni selama 7 hari. Pengalaman yang menarik. 

Day 8
Tiba di Kompleks Rakan Muda Bukit Kiara lebih kurang jam 4petang. Muka berbelang-belang, tangan pun sama. Akhirnya dapat beristirehat di katil empuk! Esok akan bermula satu lagi fasa bersama modul-modul domestik. Akan dibongkarkan dalam next entry...


26 October 2012

Leader Fellowship (Fasa I, Bab II)


Day 4
Such a great moment.
Sunrise at Rumbia. 
Perjalanan ke Pulau Rumbia hari semalam kami permudahkan dengan sikap positif dalam diri masing-masing dan sikap setiakawan, memahami. Almaklumlah, ada yang tak sihat, mabuk laut, salah makan. Perjalanan hari ke-4 kami teruskan ke Outward Bound School untuk ekspedisi lain pula bila dah sampai ke base camp nanti. Bertolak seawal 7am, kami lebih leisure dalam whaler hari ni. Mungkin sebab semua orang keletihan semalam, kami banyak sailing je hari tersebut. Bercerita, sharing stories, experience, teori, teka-teki, lagu dan macam-macam lagi. Pada masa inilah kami cuba mengenali diri kawan-kawan yang lain. Memang sangat seronok, dilambung ombak. Cuak tu memang cuak, tapi seronok dan rasa takut dengan gelora laut hilang dengan gelak tawa dan usikan kawan-kawan seperahu.

Kami selamat sampai ke base camp pada jam 1.30petang juga. Mengambil masa lebih kurang 6jam juga untuk perjalanan sejauh 20km. Kalau nak compare dengan hari sebelumnya, 6jam utk perjalanan sejauh 29km, mungkin hari ini kami agak keletihan dan kami lebih banyak sailing daripada whaling.

Tutup litup untuk avoid sunburn.
Tapi tak dinafikan, whaling memang exciting sebab dapat peluang pergi jalan-jalan kat lautan luas. Dayung perahu sendiri pulak tu. Mana nak dapat kat tempat lain kan? Outdoor activity school. On the way balik kt base camp, kami hanya sediakan glukos oren, buah untuk avoid rasa dehydrate, rasa mual, mabuk laut dan penat. Air memang bergelen-gelen la kami bawa. Air glukos yang paling banyak sebab air tu je air manis yang tinggal pada hari tersebut. Kordial dah habis, teh dan milo pula macam terlalu sikit kalau nak ready dalam portion yang besar untuk 15 orang atas kayak. Walau bagaimanapun, we managed to arrived at base camp faster than watch Brinchang. Yippi! Ramai ahli watch Brinchang yang mabuk laut and diarrhea, sebab tu they can't make it faster than us.

Sampai ke base camp, kami kena cuci-cuci mess tin, periuk yang ada untuk next expedition. Lebih kurang pukul 3petang kalau tak silap, selesai makan tengahari ala kadar di base camp (balance makanan yang ada dalam ration) kami bersiap-siap packing dry pack untuk ekspedisi berkhemah di Teluk Batik pula. Berjalan kaki sejauh 1km apalah sangat kalau nak dibandingkan berdayung 1km. Dalam 20minit, kami sampai di camping site Teluk Batik. Sampai kat camping site, macam biasa... kami setup khemah, ready untuk makan malam, cari kayu api. Malam ni, aku dan Afiq decided nak masak telur dadar, tumis sayur and panaskan sup Campbell mushroom and chicken flavor, aku tumpang happy la sebab kawan-kawan yang lain cakap makanan malam ni adalah makanan paling sedap sepanjang ekspedisi.

Di sebelah malam, kami ada banyak masa terluang, masa terluang tersebut kami isi dengan pengenalan lagu sekolah OBML dan beberapa lagu wajib lain yang kami perlu belajar. Selesai je sesi belajar karaoke dengan fasi, kami lepak-lepak, buat air milo panas cecah biskut, makan roti dan sebagainya. Main game ramai-ramai, memang seronok. Dah lama sangat aku tunggu moment macam ni, have fun macam ni, walau bagaimanapun, kepala aku rancak benar berfikir tentang hati aku. Aku cari ruang untuk bergembira sepanjang program especially bila aku nampak real nature. Allah's creature. Indah!

Camping site at Teluk Batik
Day 5
Awal pagi hari ke-5 ni best sikit, boleh bangun lewat sikit sebab hari ni ada program rafting je. Pukul 8.00pagi, kami turun ke pantai untuk rafting competition. Competition ni biasa je, tak sehebat whaling tu. Gambar pun tak sempat nak snap. Selesai rafting, kami balik ke camping site and masak untuk lunch. Lepas lunch, sempatlah juga aku berehat-rehat dalam khemah sebelum next program bermula pada pukul 3petang. 

Licin makanan malam ni! 
Dinner distribution.
Pukul 3 petang, kami watch Bintang bertolak ke base camp OBML, dan watch Brinchang pergi ke rope course di OBML juga. Untuk petang ni, kami team watch Bintang belajar berkayak. Aku dipasangkan dengan Bushan. Setiap kayak semua dipasangkan, in case kalau girl tak larat, ada support guy kat belakang kan? Pada sesi belajar kayak hari ini, macam-macam la jugak kami belajar termasuklah backward, going forward, sharp turn dan change direction. Semua orang kena buat keptsize, macam hampeh. Aku dah la tak suka mandi air tepi laut ni. Redha je la, in case aku keptsize tengah-tengah laut masa ekspedisi esok kan sia-sia je? Settle training keptsize, belajar control kayak, kena angkat kayak 32kg tu pulak bawa naik darat. Berat nak mampus, terus zero energy aku. 

Disebelah malam, ada night walk di kawasan bukit berhampiran tu pula. Biasa je night walk malam tu dan berakhir lebih kurang dalam pukul 11. Yang paling aku suka, warming down yang KA ajar aku malam tu. Rasa segar sikit badan lepas warming down malam tu. Macam biasa, lepas post mortem, main game macam-macam dengan kawan-kawan lain. We had joy and we had fun. =)

Day 6
Camping site kat Teluk Batik dibersihkan, semua khemah disimpan semula. Mess tin, periuk semua kena basuh betul untuk next ekspedisi. Tapi sebelum start ekspedisi, kami mulakan dengan rope course di base camp. Kalau nak compare dengan Skytrex Adventure, Skytrex lagu mencabar daripada rope course kat OBML ni, tapi yelah kalau OBML buat rope course macam kat Skytrex, sehari nak habiskan course tu. Rope course habis kira-kira pukul11, dan kami menerima taklimat untuk ekspedisi kayak pula selepas solat Jumaat. 

Lepas ambil ration, macam biasa kami devide makanan elok-elok sebelum bertolak. Makanan yang tak berapa best tu, kami tinggalkan je kat store. Dalam pukul3 petang, kami mulakan people chain masukkan dry pack, gallon water ke atas mother boat. Sesi kayak pada petang ni bergabung dengan watch Brinchang sekali. Dan 5 kayak appointed to take care of the team. Navigator yang berada di depan sekali yang akan jadi navigation pada semua kayak yang lain. Guide sebelah kiri juga sebelah kanan sweeper di belakang sekali. Captain akan berada di tengah-tengah ekspedisi memantau semua kayak diketuai oleh Azri. 

Macam semalam juga, aku di-pair-kan dengan Bushan. He's very calm. He keeps telling me, "just relax." Then, disebabkan aku bersama Bushan, selamatlah aku sampai ke Pulau Pangkor. Sepanjang berkayak ke Pangkor tu, aku rasa happy sangat, lagi seronok daripada berdayung naik whaler. Sebab aku boleh capai air, tepuk-tepuk air, at the same time, kapal navy lalu lalang kat kawasan kami berkayak tu. The best part bila berkayak hari ni is when I saw a lot of navy ships at the sea. Banyak! Macam satu batallion, ala ala feeling tengok movie "Battleship" pula. Serius aku excited tengok navy ships banyak-banyak macam tu. 

Blue ocean, white sand. Perfect!
Bila hampir sampai ke pantai, nature view kat tempat tu teramatlah cantik. Satu kata yang terpacul dari mulut aku hanyalah "Allahuakbar", aku kagumi kebesaran Dia. Inilah bukti-bukti kewujudan Allah. Lihatlah ciptaanNya. Itu dah cukup untuk buat aku happy sepanjang malam. Semasa atas kayak, aku tak bawa kamera, kawan-kawan lain pun tak ada bawa. Yelah, takut keptsize kan? Sia-sia je lenyap kamera aku kalau kayak terbalik. So, tak dapat nak share view 100meter dari pantai tu. Curious? Trylah berkayak kat sana ok? hihi..

Leader Fellowship (Fasa I, Bab I)

Program Perdana Leader Fellowship aturkan kursus selama 7hari di Outward Bound School di Lumut, Perak. Pada awalnya, aku gelabah juga sebab banyak barang yang aku tak sempat beli since lepas daftar je, terus orentasi bermula bersama aktiviti-aktiviti yang agak leisure tapi time management kena tiptop.

Bertolak lebih kurang pukul 2 petang ke Outward Bound Lumut yang memakan masa lebih kurang 5jam nak sampai ke sana dari Kompleks Rakan Muda Bukit Kiara. Sampai kat sana dalam pukul 6pm. Taklimat diberi, dan aku ditempatkan bersama Watch Bintang di bawah jagaan Encik Khairul Azrani. Satu kumpulan lagi bersama Watch Brinchang. Segala gadget perlu diserahkan kepada pihak OBML. So, seminggu la aku tak pegang handphone, ipod, laptop, mp3 dan yang seangkatan dengannya. Duit, wallet, IC pun kena serahkan pada pihak OBML. Bagi aku, aku tak ada masalah kalau tak ada handphone, sebab tak ada orang nak contact sangat pun kan. Just my parent la.

Start from blue shirt: Bushan, Ilham, Afiq, Nazmi, Amir, Miza, Eqa, me, Sumathy, Wani, Intan, Syida, Darshini. (Zairin not  included in the picture.)
Malam pertama tidur di dorm Tahan. Not bad. Tapi mengah jugak la nak memanjat dorm Tahan tu pasal tinggi macam panjat Gunung Tahan. Penat memang penat tapi seronok sebab dapat geng-geng baru.

Day 2
Seawal jam 6.30 pagi. Kami kena berkumpul di Gym Hall untuk taklimat program hari tersebut. Ada quick game with all members and briefing tentang Whaler sepanjang tengahari dan briefing ekspedisi bermula pada pukul12 kalau tak silap aku. Sebab pukul2 ekspedisi mendayung ke Pulau Shawal akan bermula. Macam tak percaya aku akan pergi mendayung. Hebat kot. Ekspedisi mendayung ke Pulau Shawal sejauh 9km yang kami mengambil masa lebih kurang 2jam untuk sampai. Banyak kapal yang melintas, termasuk kami melepasi port TLDM. Such a great experience tau... ;) Sebab pengalaman dan semuanya masih belajar untuk berdayung, so, mengambil masa yang agak lama la untuk sampai.

Sampai je kat Pulau Shawal terus turunkan ration (bekalan makanan mentah dan dry food) dari mother boat ke pantai. Then setup khemah, ready masak nasi, lauk, buat air panas. Serius, lama gile tak feel macam ni. Seronok kot, kutip kayu api dan masak dalam periuk metal yang kena share dengan ahli watch Bintang yang lain. Bekalan ration tu ada beras, biskut, sardin, kari ayam (tin), roti, milo, gula dan benda-benda kecil yang lain. Bahagi-bahagikan segala makanan tu sebab seluruh bekalan tu akan digunakan sepanjang ekspedisi berdayung selama 3hari 2malam. The best part bila kami terpaksa mandi air perigi dan makan dalam mess tin and guna spoon and fork. Such a great experience laaa... =D

Day 3
Seawal jam 4.30am aku bangun sebab aku pegang tanggunjawab untuk sediakan makanan, minuman untuk perjalanan hari ini. Bekalan lunch (atas whaler) untuk perjalanan menuju ke Pulau Rumbia (29km) yang mungkin boleh mengambil masa more than 12hours.

Sebelum ekspedisi ke Rumbia bermula. People chains.
Enjoy Allah's creature all the way.
Sempat melihat sunrise seawal jam 6.50am sebelum memulakan ekspedisi ke Pulau Rumbia. Dipendekkan cerita, kami tiba di Pulau Rumbia pada pukul 1.30pm yang bermaksud kami mengambil masa hanya 6jam since bertolak dari Pulau Shawal pada pukul 7.30am. 6 jam bai berdayung sejauh 29km. Jauh gile kot, berjemur tengah panas. Bila terpaksa berdayung dengan air laut yang ombak dia toksah cakap tu, aku pun hampir-hampir mabuk laut juga la. 2-3orang ahli group yang collapsed dengan air laut. Mujur whaler aku ada entertainer yang agak membantu melawan fokus dilambung ombak tu.

Berdayung di lautan luas tak semudah yang disangka. Lebih kurang 1km lagi nak sampai Pulau Rumbia, KA minta kami buka sail which means kami tak payah berdayung, just sailing. Bolehlah berehat sekejap. Tangan aku dah sunburn and bengkak. Pedih kemain, nak genggam tangan pun dah tak mampu sebab bila genggam, kulit tangan tu tegang kan? So, sangat pedih. Malam sewaktu sesi post mortem, KA supply aloe vera, feel better sket la.

Disebabkan kami sampai awal di Pulau Rumbia, lepas solat kami dapatlah main-main air. Aku sempat tidur lagi lepas setup khemah. Kepenatan kot. Bangun tidur, since yang lain dah masak air panas, aku pun menyemaklah buat air milo untuk kawan-kawan yang rasa nak minum air panas. Style kot, minum air milo panas, borak-borak kat tepi pantai. Plus cuaca hari tu memang terbaik. Memang santai la. Still...kami mandi air perigi. Mana nak dapat air perigi zaman sekarang kan?

Camping site kat sini best kalau nak compare kat Pulau Shawal semalam. Tempat sidai baju sangat best! Kapal maritim pun ada bermalam di kawasan kami berkhemah in case lanun buat pasal. Maklumlah, jauh kot dari darat kalau jadi apa-apa.

Enjoy teasing and picnic-ing at Pulau Rumbia

09 October 2012

First Anniversary

9-10-11. Tarikh ini merupakan satu lagi tarikh keramat buat aku. Dan hari ini 9-10-12 genaplah setahun aku berstatus "Single". It's a nice figure anyway kan? A friend pernah tanya aku... "woi, clash pun nak ada tarikh cantik ke?". No comment. Manalah aku tahu nak clash time tu. Hidup aku penuh dengan figures. Aku juga seorang yang senang ingat figures. Birthday? Walaupun ada notification birthday kat Facebook, kalau aku tak ingat birthday seseorang tu, aku memang malas nak wish. Biasanya, orang yang aku wish sharp pukul12.00 tu memang aku ingat birthday dia. Dan aku pula, bila tiba time birthday aku, aku hide notification birthday aku. "To find who is really there for me..." and tak minat nak tengok orang post macam-macam kat wall aku.

Dah, enough about number. So... dah setahun aku biarkan status aku "in a relationship" walaupun aku dah setahun "single". Dan hari ini, dengan rasminya aku menukar status aku daripada "in a relationship" kepada "single". Kenapa? Hurmm... entahlah. I have a lot of reason sebenarnya. Apa-apa pun, pejam celik... dah setahun la wei. Aku pun tak sedar dah setahun masa berlalu. Aku tak nak ingat apa yang jadi pada hari tersebut. Tapi... aku tak menyesal atas apa yang berlaku walaupun terlalu banyak benda berlaku selepas aku officially broke-up. Broke-up 4 years 5 months relationship, is not an easy thing babe.

Selama setahun ni, banyak benda yang aku dah tempuhi, banyak benda yang aku belajar, dan banyak benda yang aku sedar. I have no regret. Really. 5 bulan pertama, bukan main susah nak let go. Lagi-lagi bila kau asyik jumpa dia hari-hari dan he treated you like you never know each other. It hurts. It really hurts. Demi Allah, aku just lepaskan benda ni. Doa aku terjawab. Aku meminta hubungan yang diredhai. Ya, ada seorang teman cakap pada aku... "Tak semestinya nak hubungan yang diredhai kena break-up Waa." Yes, tak semestinya break-up. But if you really know me and him, you will understand. Ianya sukar nak diterangkan... dan aku seyakinnya... hanya aku yang memahami kenapa aku berdoa begitu, dan kenapa akhirnya begitu. Banyak benda yang aku terlepas sepanjang aku "in a relationship". Antaranya?
"Carilah hatimu sewaktu membaca Al-Quran. Jika kau tak temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika kau tak temui, carilah hatimu ketika duduk bertafakur mengingati mati. Jika kau tak temui juga, berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru."
1. Family. Aku tak nak elaborate banyak. Tapi aku jenis yang sangat mementingkan relationship. Juga seorang yang sangat sensitif dan concern ESPECIALLY terhadap partner aku. So, bila aku ada someone special. My attention 90% pergi ke partner aku. Kenapa? Alasannya kukuh. Tapi biarlah aku dan Dia je yang tahu. Memelihara maruah itu bukankah salah satu tanggungjawab seorang anak kepada kedua ibubapanya? So, bila aku brake-up, aku ada banyak masa untuk diluangkan dengan family. Aku dah tak payah nak fikir pasal my partner tu lagi dah. Plus, aku anak sulung. Cukup aku simpulkan, hubungan aku dengan keluarga bertambah baik dan aku dapat perbaiki apa yang aku tak dapat perbaiki selama aku "in a relationship". Aku tak nafikan, ex juga tempat mengadu bila ada masalah family. Dan dia juga orang yang aku paling percaya untuk aku ceritakan pasal family. Dia juga tahu semua masalah keluarga aku. Tapi sepatutnya aku harus utamakan family dulu. After all, aku lebih bahagia kalau dapat tengok senyuman mak aku.

2. Academic. Result part5 aku naik sebab aku dapat encouragement dari someone yang aku tak pernah terfikir yang aku boleh rapat dengan dia (his triumph in his study inspired me) dan dia banyak membantu aku semasa aku part5. Dia bukan lelaki di kalangan lelaki "hampeh" yang aku jumpa. I like him just the way he is.   But it changed when I was in part6 (the hardest part). Result part6 aku dropped. A lot. Dan aku sangat-sangat upset. Sedangkan aku layak untuk dapat sekurang-kurangnya pengurangan 25% untuk pinjaman Yayasan Pahang aku. It's funny when I was in part 3 and berbincang dengan ex adakah dia patut ambil PTPTN atau tak, I told him. "Ambil PTPTN and cuba jadikan tu motivasi untuk B dapat ANC and make sure PTPTN tu convert kepada biasiswa." And finally he did it. Congratulation! Dari segi academic, this brake-up buat aku down. Many things happened sepanjang 6bulan part6, the hardest time adalah semasa aku exam. Masa tu, I'm all alone... but I do believe aku masih ada Dia. All I want masa tu just, nak habiskan exam and I don't care about my exam anymore, sebab aku rasa musim exam part6 adalah antara masa paling teruk dalam hidup aku. Plus, I have to stay at UiTM Shah Alam sebab nak avoid distraction di Puncak Alam and at least I have a friend to speak with. Whatever it is... I'm glad it's over.


Outing with friends. 
First time masuk stadium tengok MAS vs. SIN














3. Friendship. Alhamdulillah... dahulunya aku tak percaya pada "friendship forever". Mungkin kerana kesilapan diri aku juga kan? Brake-up ni juga buat aku dapat spend A LOT of time dengan kawan-kawan even dengan kawan yang aku tak pernah rapat sepanjang aku belajar di Puncak Alam sehinggalah aku clash. Usikan seorang teman... "Apasal baru sekarang ko clash Waa? Kalau tahu aku boleh ngam dengan ko macam ni, dah lama aku geng dengan ko, ajak ko buat itu ini." Aku tak nafikan, hubungan dengan ex mula goyah bila aku start berkawan. Aku join VCSP, part-time kat Genting, OPKIM dan MDS, aku kenal ramai kawan baru. Dan itu adalah sesuatu yang baru bagi aku. Mungkin aku sendiri yang tak puas single, keluar dengan kawan-kawan. Pergi sana sini. Selepas clash, ramai classmates and girl-friends yang ajak aku keluar.  Makan kat luar, watching movies, shopping. Ikhlas, aku sangat happy bila dapat spend time dengan kawan-kawan. Benar, itu yang aku inginkan sebenarnya. Buat network baru, network tu kan penting? Bukankah itu hikmah perpisahan itu? Aku sebenarnya beruntung sebab ada kawan-kawan yang sangat supportive yang aku mungkin aku tak sedar selama ini. Eamy, Lynda, Khai, Wanis, Zira, Nana, Emilia, Ecah, Elin, Finaz, Ateng, Elyana, Nasieha, Atykah, Liyana adalah antara kawan-kawan rapat yang terlalu banyak menyokong aku. Thank you girls. Aku just harap kenangan yang ada sepanjang aku dengan korang dulu takkan hilang. Sebab aku sangat-sangat menghargai apa yang korang buat, pujuk, beri semangat pada aku. Semua tu aku mampu balas dengan doa je. Semoga Dia akan membalas segala kebaikan korang pada aku selama ni.

4. Monetary. Aku ni habitnya payah nak berkira. Duit dia, duit aku. Duit aku, duit dia. Susah senang memang tanggung sama-sama. Lepas clash, aku memang spend duit suka hati. I went shopping alone, keluar makan sorang dan kadang-kadang sanggup keluar makan jauh-jauh. Lepas clash, aku start pakai kereta, kat situ la aku banyak spend duit. Petrol! Selain dari itu, makan, shopping... Aku puaskan hati sendiri dengan pergi shopping. Biasanya kalau nak shopping, aku akan tanya dia nak itu ini boleh tak, when he said OK, then aku akan beli. Bila dah terbiasa macam tu, kekok sikit bila nak shopping sorang. But then, nak buat aku biasa dengan keadaan tu, bila aku rasa berkenan, aku just grab. Malas nak fikir. Aku sepatutnya lebih jimat bila single. Yup, memang banyak jimat bila single tapi korang tahu tak, bila kita bujang, kita lagi spend banyak duit untuk diri kita sebab kita tak payah nak fikir pasal "sharing" thing yang nak kena bayar bersama. Ada BF, tak ada BF, sama je sebenarnya bagi aku untuk kategori "monetary" ni. Tapi aku seorang yang berbakat dalam bab "planning" and aku suka jadi mastermind (out of topic).

Aku tak maksudkan segala yang aku yang aku lalui dengan ex dulu is a mistake. No, it's not. I learnt a lot from him and he learnt a lot from me as well. Aku tak menyesal untuk apa yang aku dah tempuh. He's a good guy and maybe aku yang tak cukup baik untuk dia. Selepas apa yang aku banyak belajar dengan dia dulu, mungkin ada kesilapan dalam hubungan kami yang aku pandang remeh and sebenarnya lama-kelamaan ia jadi racun. I know you read this Mr. Ex, you're not being honest to me and I was over-honest to you. You are hiding many things that I'm supposed to know about the "girl" and I'm just being too honest about the "guy" that I  know. Fair enough? No, it's not. It's not your fault, not mine either. It's fate. Life must go on.


Aku pernah berborak dengan dia dulu. I said "B, kenapa apa Wa nak tak pernah dapat?" Then he said... "Kalau Wa asyik dapat apa yang Wa nak, nanti Wa tak bersyukur dengan apa yang Wa dapat." I still remember that. Aku yakin dia tak ingat dia pernah cakap macam tu kat aku. Kan? =) Aku jarang lupa apa orang cakap pada aku, terutama perkara-perkara yang menyentuh hati aku... samada perkara yang mengembirakan atau perkara yang menyedihkan. I never forget that. People changed but memories don't.

Setahun single, aku bahagia dengan life aku sekarang. Sekarang ni, sejujurnya aku tak ada fikir pasal relationship lagi dah. Aku lebih banyak berfikir tentang tanggungjawab sebagai anak, kakak dan insyaAllah akan memulakan kerjaya awal April nanti. Selepas apa yang terjadi sepanjang October 2011 - August 2012, dan sejujurnya juga, aku dah berkali-kali memohon agar Tuhan tutup hati aku untuk lelaki. For now, aku rasa nothing important dalam relationship ni atau it's just NOT YET atau I just haven't met "him" yet. Berulang-ulang kali juga, aku memohon dari Dia untuk berikan aku hati yang baru. Alhamdulillah, Ramadhan lepas memberikan kesan pada diri aku. Dan mungkin Dia dah bagi aku hati yang baru. Sebab tu aku rasa setenang ini sekarang.
"Ya Allah, jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu, agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu. Ya Muhaimin, jika aku jatuh hati, izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut  padaMu agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta semua. Ya Rabbana, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling pada hatiMu. Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu. Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindukan syurgaMu. Ya Allah, jika aku menikmati cinta kekasihMu, janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat  di sepertiga malam terakhirMu. Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasihMu, jangan biarkan aku bertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu. Ya Allah, jika Kau menghalalkan aku merindui kekasihMu, jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu." AMIN
Dear Ex, apa yang kita dah tempuhi selama 4 tahun 9 bulan bersama-sama, dan aku dah mengenali kau selama lebih kurang 6 tahun. I really know who you are. How you speak, when you're sad, when you're mad, when you're down... I was there for you. And I'm always do... for now... as a friend. =)
Apa yang dah aku lalui, aku bersyukur sebab dipertemukan dengan kau. Apa yang bakal aku lalui, aku bersedia. Siapa pun yang Dia ciptakan untukku. Izinkan aku mempersiapkan diri ini dulu untuk menjadi yang terbaik untuknya. InsyaAllah... Satu ucapan yang aku ingin panjatkan padaNya - Alhamdulillah atas segala yang Kau takdirkan untuk aku. 

24 September 2012

Boyfriend Sakit

Dah lama aku perasan dia sakit. Tapi aku ni student, mana aku nak cari duit nak bayar "kos rawatan" dia. So, disebabkan aku bakal meninggalkan kampung next week. Boyfriend dihantar jumpa abah untuk tengok apa yang tak kena dengan boyfriend aku yang handsome, tough ni. Wei, siapa tak sayang aset? Bila fikir tentang expenses akan datang. Aku rasa aku akan pakai kereta ni sampailah aku jumpa Encik Suami yang entah turun dari mana nanti. So, tekad untuk pakai kereta ni je. Lagipun monthly tak mahal sangat and insyaAllah aku afford to pay the maintenance. Al maklumlah, fresh graduate macam saya ni kerja tak tentu, nak kena bayar semula pinjaman pelajaran, banyak komitmen. So, kena mula merancang dari sekarang.


Entry pendek khas untuk WKB saya.. Sayang gile seyh kat incik boyfriend aku ni.

Note: Syurga hati rasa bahagia dengan kehidupan sekarang. Family... family and family. Please dengar "Just A Kiss", lagu yang aku duk layan sekarang. Haha... =)

23 September 2012

Rabbit-Infants Rescue

Aku bela rabbit ni sejak dari aku Diploma lagi. Masa tu, rumah sewa aku kat Kuantan tu kena jalan kaki kalau nak pergi kelas. On the way nak naik bas kolej kat Shahputra Village tu mesti kena lalu kat rumah makcik ni. Pulak tu, rumah makcik ni banyak gila rabbit. Comel-comel pulak tu. Semua baka yang bulu panjang tu (Anggora). Masa tu, aku dengan housemate aku ni gila dengan rabbit, mula lah bela dalam rumah. Sanggup beli sangkar rabbit kat kedai bandar Kuantan tu angkut naik motor. Ex aku memang sangat encourage aku bela rabbit. Sebab dulu dia pun ada bela 2 ekor rabbit. Aku ni pulak, pantang kalau jumpa binatang. Lagi-lagi dengan binatang comel. Satu benda yang aku tak berkenan pasal arnab ni just arnab tak berbunyi melainkan kalau dia marah. Haa... baru dia akan berbunyi, ala ala merengus la kan.

Terpikat? Takkan tak terpikat dengan kecomelannya.
So, sampai sekarang aku masih lagi bela rabbit. Kalau dulu, berbelas-belas ekor arnab aku bela. But then, ada tragedi anjing datang entah dari mana, and bunuh semua rabbit aku. Semua tau! Ada 18 ekor kalau tak silap aku masa tu, habis rabbit aku dia bunuh. Bangun pagi tengok rabbit semua terlepek kat tanah, ada yang berdarah-darah. Yang buat sedihnya sebab arnab-arnab tu dia tak makan, anjing tu just nak bunuh. Kesian, ada sekor dua yang sempat tengok pagi-pagi tu dah macam nyawa-nyawa ikan. Sedih sangat tengok.




Nak dijadikan ilham aku nak bercerita tentang rabbit ni, sebab hari ini aku buat rescue anak arnab yang aku tak sedar ibu dia dah beranak. Haritu dah pernah rescue, tapi mati sebab tak jaga betul-betul. Hari ini, selesai solat asar aku pun menyemak kat belakang rumah tengok rabbit. Then, mak suruh gali lubang rabbit tu sebab mak ingat arnab betina yang dua ekor tu dah beranak. Disebabkan aku tinggal seorang je kat rumah sekarang, terpaksalah aku mengotorkan badan menggali lubang yang agak dalam bawah reban arnab aku ni. Woi, menyusup bawah reban and kerja menggali lubang lebih kurang setengah meter tu not my expertise OK.

Gemuk tak baby rabbit aku rescue tadi?
Gali punya gali, tiba-tiba tergolek seekor anak rabbit baya dua jari aku ni keluar. Kesian, meronta-ronta, dah separuh nyawa dah anak arnab tu. Badan dah diselaputi tanah dah. Then, bila suluh dalam lubang, boleh nampak ada lagi 2ekor dalam lubang tu. Aku pun haih.. tak tahulah nak cakap macam mana. Akhirnya berjaya menyelamatkan dua ekor anak rabbit kat dalam lubang tu. Seekor dah mati dalam lubang tu, mungkin lemas kena air hujan yang bertakung dalam lubang tu.





Tak apalah, at least, berjaya rescue tiga ekor. Aku bagi kat mak bawa balik rumah, mak kata mak nak mandikan anak-anak arnab ni. Bawa balik, mak pun mandikan 3 anak saudara aku ni. Alhamdulillah, baru 2 jam arnab ni diselamatkan, dan masih hidup. Benar kata Khai (Khariyati) bila kita buat kerja rescue, memang seronok. =)

Note: Rindu dengan FeiMao aku yang mati termakan racun. Pelik tak macamana orang campak-campak anak, buang anak tepi jalan. Aku tengok anak rabbit, anak kucing tak sanggup nak biar-biarkan. Haih...manusia akhir zaman kan?

Mimpi Lagi

Baru sudah tengok Running Man #episod 34 agaknya. Entah! Tak ingat... Ada 106 episod yang ada dalam external ni. Nampak gayanya tak sempat nak habiskan sebelum aku proceed dengan program KBS next month. Tapi thanks to Azlan Sabri sebab masukkan 99 episod of Running Man ni dalam external gemuk aku ni. Kalau dulu, aku dengar orang duk cakap pasal RM ni, aku tak tahu pasal apa la doang cakap ni. So, bila aku tengok 5-6 episod, aku dah mula berkenan. Bulan puasa tak tengok sangat aritu, sebab puasa kan, mata kena jaga... nanti gelak banyak-banyak, hilang pahala puasa aku. 

Aku tak boleh nak lupakan mimpi aku malam semalam. Apalah maksud mimpi aku ni? Adakah aku memang seorang yang banyak berfikir sampai hampir setiap malam aku bermimpi perkara yang aku patut mimpikan. Pelbagai tafsiran mimpi kan? Mimpi je tak cukup, gerak hati/instinct tu pun main peranan juga sebenarnya. Kadang-kadang aku tak boleh nak tidur sebab aku fikir mimpi-mimpi aku yang bukan-bukan malam semalamnya... Silly isn't it? Ya, aku memang seorang yang banyak fikir. Lately, aku cuba control fikiran aku. Cuba cari benda yang boleh distract aku. Dulu, "someone" ajar aku download movie whatsoever, benda tu pun distract aku. But then, I stopped sebab apa entah. Too busy agaknya. Tapi, at least... aku ada memori di situ. 

Aku rasa tak boleh nak tidur malam ni. Sebab tu mengarut sikit ni. Dengar pulak lagu Muara Hati - Siti Nurhaliza & Hafiz ni berulang-ulang, buat aku duk teringat je. And I asking myself - Why? Why? Why? But yes, I don't have the answer. Banyak sangat mimpi yang memberi aku rasa yang sama, petunjuk yang sama, tapi... aku tolak tepi sebab aku tak percaya pada mimpi lagi dah. But still, mimpi-mimpi tu memberi tamparan hebat untuk aku. Bila semua benda ni nak habis? Kalau aku tak fikir, mimpi datang buat aku terfikir. Bila aku terfikir, lagi la syok mimpi tu bermain-main dalam fikiran aku. 

Aku buat sedikit research sikit sebelum tidur ni tentang mimpi. Mimpi menurut Islam. Jom tengok? (Sumber dari Kiemiftah)

HADIS PERTAMA:
"Apabila salah seorang dari kamu melihat mimpi yg disukainya, sesungguhnya ia daripada Allah, maka khabarkanlah kpd org lain, dan sekiranya dia melihat sebaliknya dari apa yg dibencinya, sesungguhnya ia daripada Syaitan, maka beristi'azahlah (mmbaca AUZUBILLAHI MINAS SYAITONIR RAJIM), dan janganlah menceritakan kpd org, tiadalah ia (mimpi) dapat memudaratkannya.."
(Sahih Al-Bukhari dan Muslim, Lafaz hadith adalah bagi Al-Bukhari)

HADIS KEDUA:
“Apabila telah menghampiri zaman (kiamat), mimpi seseorang yang beriman itu hampir-hampir tidak dusta, dan yang paling benar mimpinya dikalangan kamu ialah orang yang paling benar percakapannya. Dan mimpi orang Muslim (yg sentiasa bercakap benar) itu adalah sebahagian daripada 45 bahagian kenabian. Mimpi itu ada 3: Mimpi yang baik, khabar gembira daripada Allah, mimpi kesedihan/kebimbangan daripada Syaitan dan mimpi dari perkara yang dilaluinya sendiri (terkesan dari apa yg terjadi pada dirinya). Maka apabila seseorang dari kamu melihat apa yang tidak disukainya, maka hendaklah dia bangun dan menunaikan solat, dan jangan dia ceritakan kepada orang lain.
(Sahih Muslim, dan lain-lain)

HADIS KETIGA:
“Tidak akan kekal dari kenabian melainkan al-Mubassyiraat (perkara-perkara yg menggembirakan), para sahabat bertanya: apakah mubassyiraat itu, Jawab baginda: Mimpi yang benar.”
(Sahih Al-Bukhari)

Benar, mimpi indah itu datang dari Allah. Tapi... entahlah! Macamana nak lupa kalau benda yang sama asyik timbul dan mengingatkan kita tentang benda yang kita cuba lupakan. Atau kadang-kadang, aku buat biasa, tapi mimpi yang datang buat aku semakin berfikir-fikir. Maafkan aku bila hasrat aku keliru. Akhir kata sebelum aku melelapkan mata malam ni, aku tak nak fikir lagi dah. Mungkin aku yang terlalu memikirkan. I leave it to Allah. Pemilik mimpi-mimpi itu. *airmatatumpah*
"Engkau tiba bagaikan pelangi, tak bercahaya namun kau berseri. Tapi cukup menghiburkan hati ini. Tak terasa saat yang berlalu. Bagai pelangi petang kau kan pasti pergi jua." - Pelangi Petang, Sudirman. (Al-Fatihah)

22 September 2012

Sayam's Convocation Day

CONGRATULATION!!!
Tahniah Nur Elyana Yazmin Redhuan Shah di atas kejayaan anda mendapatkan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Farmasi dari Universiti Sains Malaysia (USM). Dulu aku pernah plan untuk berada bersama dia on her Convocation Day. Tapi disebabkan aku menganggur dan of course dia bersama her family, rasa macam segan pulek den nak join dia kat sana.  Plus, graduan sains tulen dan sains sosial macam gua ni rasa lain macam juga la sebenarnya. "Ku sedar diri ini, aku hanyalah insan biasa, tapi aku ada harga diri." Erk! Motif keluar lagu Slam ni pulak? No related langsung dengan apa yang aku nak sampaikan. Hikhik..

2 days before her convocation. She told me something like "Don't feel like graduating." Aku kenal dia sejak aku form 4. Tak sangka pula, boleh rapat sampai sekarang kan, jadi bestfriend pula. Banyak benda yang kami share together. Bila dia di bawah, mungkin aku mampu ada bersama dia. Juga bila aku di bawah, dia  ada bersama aku. Aku seboleh-bolehnya nak bersama dia bila dia susah atau sedih. Dan aku percaya pada dia yang dia pun feel the same way. Jarak dan masa je yang memisahkan. The point is, I love her.

4 years in USM and finally it's over. Congratulation again Ell. Selama 4 tahun tu juga, banyak benda berlaku pada dia dan aku, turun naik hidup kami sebagai seorang pelajar, sahabat, anak, dan mungkin kekasih. Sebagai seorang yang bakal graduate dan konvo November ni, macam-macam benda yang jadi nak habiskan perjalanan kehidupan sebagai pelajar ijazah ni. Kami taklah graduate first class, tapi at least WE DID IT!

Ell pernah cakap kat aku, be proud of you are. Ya, aku pernah bangga of who I am. But it's all gone bila aku masuk part6. Atas hidup yang aku tak boleh nak elak atau itu hanyalah FATE. Nak tak nak, hadap je la. But I'm glad it's over. Selepas dia banyak kali jadi tikus putih, bertungkus lumus untuk assignment dan research, akhirnya tamatlah perjalanan Bsc. (Hons) in Pharmacy. Aku juga nak tumpang bangga sebab dia pernah cakap that she's the only Malay girl yang buat research untuk fyp dia mase part7 dulu and kertas research tu dah dibawa untuk presentation ke beberapa conference oleh teman dia (Kak Yanti). Itu adalah kejayaan dia dan aku boleh nampak betapa teruja dia bila dia dapat A untuk research dia tu and apa yg dia found out dalam research tu. You did a good job my Sayam. *thumbs up*

Aku sedikit terkilan tak dapat attend her convocation. Serba salah pun ada sebab her friend from Holland pun ada sama. Aku yakin she's happy with her convocation. Apa pun Ell, doa aku sentiasa bersama ko. Itu je yang aku mampu bagi for this moment. My convocation insyaAllah pada bulan November, dan aku tak ada hati nak pergi konvo sendiri. Dear Ell, apa pun keputusan ko lepas ni, nak pergi government sector or nak masuk industry... aku sentiasa sokong ko. Aku yakin kau tahu apa yang ko nak, apa yang ko suka. Just go for it. Aku bangga ada kawan macam ko dan doa je la hadiah dari aku untuk ko. Ikhlas... Love you SAYAM!
"Ya Allah, sahabat buah hatiku. Mesra kami penawar duka. Rindu kami menambah cinta. Ya Allah... Silaturrahim kami, ukhwah fillah. Permusuhan kami, nauzubillah. Berpisah kami hanya dengan mati, insyaAllah. Pengikat hati kami, rabitah marthotillah."
Note: Congratulation juga buat Fahmi Mustapha atas kejayaan korang berdua. Aku suka tengok korang berdua... 

21 September 2012

Kerja Yang Terbaik

Membaca "Solusi" adalah satu medium untuk aku lebih dekat denganNya. Pernah dengar tak majalah Solusi? Baik korang pergi beli lepas baca entry "cebisan" dari aku ni. Kenapa "cebisan"? Haha.. hanya cebisan perkongsian dari apa yang aku baca, dengar dan lihat.

So, sebagai seorang yang dikatakan menganggur, aku amat alert dengan vacancy atau konsep kerja. Aku juga nak takrifkan kerja ini sebagai satu tanggungjawab yang mana ianya adalah satu episod tanggungjawab yang akan aku hadapi tak lama lagi. Sejauh mana persediaan aku untuk menempuh alam pekerjaan? Adakah cukup apa  yang aku belajar sejak dari Darjah 1 hingga tahun terakhir Ijazah untuk diaplikasikan masa kerja nanti? Setakat beberapa bulan pengalaman kerja dan pengalaman freelance tu, apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan "real life" di alam pekerjaan nanti. Jadi, aku rasa nak share sikit pasal apa yang aku terbaca dan apa yang aku fikirkan tentang "kerja" di kaca mata Islam.

Solusi #Isu 48 muka surat 17 menangkap pandangan aku. Bertajuk Sinergi Dunia Akhirat, penulis Pahrol Mohamad Juoi mengungkapkan term "High Tech" dan "High Touch". Dari apa yang aku faham, High Tech ni adalah "Dunia", manakala High Touch pula adalah akhirat. Aku akan explain further sekejap lagi. Dalam entry aku sebelumnya, aku ada bercerita tentang TAQWA. Taqwa itu datangnya dari hati, batin. Menurut penulis yang aku kagumi ini, taqwa boleh dizahirkan melalui akhlak dan juga itqan. Dimana akhlak adalah nilai manusia sesama manusia, manakala itqan ni pula nilai manusia berkaitan pekerjaannya. Kalau ada akhlak dan itqan dalam kekerjaan dan pergaulan ni, insyaAllah kita akan berjaya dari dunia dan akhirat. Mengibadahkan kerja. 

Bagi aku, akhlak itu membawa kepada performance kerja kita nanti. Kalau molek akhlaknya, moleklah hubungannya sesama manusia dan kerja kita. Bahasa aku jadi skema semacam bila aku mengulas entry di majalah ini. Kan? Ngeh ngeh.. Bukan apa, takut tersalah tafsir, so kenalah berhati-hati dengan perkataan sendiri. Apa yang aku cuba sampaikan, akhlak tu penentu tahap performance kerja kita nanti. Sebab.... kalau akhlak kita sebagai seorang yang bertanggungjawab, kita akan buat kerja yang ditugaskan dengan sebaik mungkin. Setuju? Ya, aku kerap mengutarakan tentang tanggungjawab. Dear readers, trust me... kalau kita seorang yang bertanggungjawab... segala tanggungjawab yg diamanahkan kepada kita akan dilakukan dengan sehabis baik. Fikirkan sejenak tentang konsep "tanggungjawab".
Kerja yang Terbaik = Itqan
Aku juga tertarik dengan kejayaan cendekiawan Islam seperti Al-Biruni yang menguasai tamadun Arab dan Yunani (high touch) merupakan seorang yang banyak menyumbang dalam bidang perubatan, matematik, astronomi dan sains (high tech). Fakruddin al-Razi seorang ahli falsafah (high tech) juga menguasai ilmu tafsir (high touch).  Kagum pulak aku dengan kejayaan Ibn Sina sebagai seorang yang banyak menyumbang dalam bidang sains, perubatan dan falsafah (high tech), tapi ingat... beliau menghafal al-Quran ketika beliau berusia 10 tahun (high touch). Kesimpulannya, balance kan dunia dan akhirat kamu. Kalau kamu mengejar dunia, kamu akan tertinggal akhirat kamu. Tapi, kalau kamu mengejar akhirat, kamu akan dapat kedua-duanya. Apa yang aku boleh bahaskan dari mutiara kata ni? Akhirat akan mengajar kamu untuk berusaha mendapatkan kejayaan di dunia, at the same time akhirat mengajar kamu untuk menjadi tidak lupa diri atas kejayaan di dunia. Jangan riak, jadilah seorang yang rendah diri. Kejayaan itu hak milik Allah, apa yang kita ada, apa yang kita usahakan...semuanya hak Allah. Bila-bila masa je Dia boleh tarik balik nikmat tu kalau kamu tidak cukup bersyukur dengan kurniaanNya.
"Janganlah satu golongan mengejek golongan yang lain, kemungkinan orang yang diejek lebih baik daripada yang mengejek." - Surah Al-Hujurat 49: 11
Note: Kata seorang kawan. Betapa teruk apa yang aku dah lalui sepanjang tempoh "break-up" dan "recover" dulu, itu adalah persiapan yang Dia bagi pada aku untuk berdepan dengan lagi macam-macam perangai manusia di alam kerja nanti. 

20 September 2012

Senyuman Yang Membahagiakan

"Kacak luar, kacak dalam. Kacak dengar sini. Kalau saya senyum, awak mesti senyum sekali. Kalau kita senyum, semua orang berjangkit. Bila semua orang senyum, dunia tiada penyakit."
Sounds familiar? To be honest, aku tak suka lagu ni sebenarnya. Tapi demi entry aku yang comot ni, aku masukkanlah lagu yang aku tak minat ni tapi still ada pengajaran di dalamnya. I love photography. Biasanya mereka akan tersenyum bila gambar diambil. Betul? Korang suka letak gambar korang masam-masam, nangis-nangis then letak kat profile picture Facebook? Tak kan? Macam tu juga aku... bagi aku, senyuman itu bermakna.

Aku suka ambil gambar sebab aku dapat rakamkan detik senyuman seseorang itu. Semasa aku memegang tanggungjawab sebagai Biro Multimedia untuk Minggu Destini Siswa, ambil gambar memang part of the responsibility. So, setiap kali aku ambil gambar, memang aku request adik-adik junior ni senyum. Usually, senyuman ni menutup kesakitan di dalam hati seseorang. Personally, senyuman tu buat aku lebih kuat. Pernah dengar tak?- Bila kita menangis ketika sedang senyum, kita menghargai apa yang membuat kita senyum. Bahagia. Bila kita senyum dalam menangis, kita cukup matang, tabah dan kuat untuk menghadapi hari esok. Senyum dalam tangisan bermakna kita punya keimanan. Jadilah seorang yang pemurah dengan senyuman. Islam juga mengajar. Senyum itu sedekah bukan?

Actually, aku rasa nak tulis entry ni sebab aku rasa bahagia. Aku cukup bahagia dan lega bila dapat tengok mak dan abah aku senyum. Aku ada buat something yang mungkin memberi effect kepada perubahan ini. Alhamdulillah, berkat doa, aku perolehi hadiah senyuman dari mak dan abah. Ikhlas... aku takkan serapat ini dengan mak dan abah kalau aku masih "in a relationship" sebab aku memang jenis yang mementingkan relationship. Alhamdulillah, Allah beri kesempatan ini untuk aku lebih menghargai apa yang aku terlepas pandang selama ini. Kalaulah aku boleh ceritakan segala apa yang aku alami...haha! Bukan bab cinta je, family, friendship...semua dah ada. Dan mendewasakan aku. Dia Maha Adil kan? Mintalah apa yang kamu mahukan, mintalah hidayah dariNya kerana segalanya adalah milikNya.

Siapa yang tak sukakan senyuman bukan? Aku ada terbaca tweet "Guy loves beauty. Girl loves truth. That's why girls wearing make-up and and guys tell lies." Ada kaitan dengan topik ke? Tak ada kot. Saje selingan sikit. Percayalah, senyuman juga pengikat hati. Aku juga ada terbaca bahawa senyuman ni ada beberapa jenis. Senyuman yang lahir dari perasaan adalah senyuman sejati. Dan tidak semua senyuman itu senyuman sejati. Ada senyum yang muncul mewakili perasaan (ibtisamah syu'uriyah) ada juga senyum dusta (ibtisamah ghaira haqiqiyah). Aku tak nak ulas senyuman dusta ni jenis yang macamana, tapi aku juga pernah ada senyuman dusta kerana menyimpan sakit dalam hati. Pernah? Tahniah! =) We did it!

Mum-Rosidah Yaakob during my convocation 2010
Now.. Mak dan abah is my everything. Dah lebih kurang 2bulan aku cuti tanam anggur kat rumah. Alhamdulillah, aku dapat spend banyak masa dengan mak. Tolong mak buat kuih and belajar masak sket, menyemak kat dapur yang banyak. Hehe... The best part semasa 2 bulan ni adalah ketika aku dapat bersembang, bergurau dengan adik-adik dan mak. Kenapa aku kecoh sangat pasal benda ni? Haha.. sebab aku jarang ada kat rumah, and biasanya bila aku ada kat rumah, orang lain pula yang tak ada. Macam sekarang, adik lelaki aku kat PLKN, adik perempuan di hostel. Dan aku? Bergaduh dengan kucing je la.. Hikhik!
"Saya belum pernah melihat seorang pun yang paling banyak tersenyum daripada Rasulullah SAW." - (Riwayat Ahmad).
Note: Orang yang bahagia adalah orang yang membuat orang lain bahagia. - Forum Perdana Ehwal Islam (20 September 2012)

19 September 2012

Lelaki Itu

Ilham topik ni aku dapat daripada blog aku sebelumnya. Blog adorablewawa.blogspot.com officially closed sejak lahirnya blog ini on 01 January 2012 lepas. Aku bukan seorang yang arif tentang lelaki, juga bukan seorang hakim yang berhak menghakimi tindak-tanduk seorang lelaki itu. Lelaki juga manusia, seperti aku. Yang diperbuat daripada tanah, cuma lelaki ini kehilangan tulang rusuk kiri mereka yang mana tulang rusuk yang hilang itu ada pada seorang wanita.

Aku bukan penyajak, juga bukan pandai dalam berpuitis. Cukup aku katakan, aku punya hati dan perasaan. I'm not going to talk about feelings anymore sebab the feeling just gone and fade away. Don't ask me why sebab aku pun malas nak ingat, membazir air mata untuk benda remeh macam ini. Just let it go. 

Ibrahim Afellay
Hey, lelaki... hurmm.. Apa yang aku nak ulaskan dalam topik ini? Nothing..just aku rasa macam lagi best kalau aku suka lelaki yang aku confirm tak dapat daripada aku suka lelaki yang aku mungkin boleh dapat, tapi tak dapat. Got what I'm trying to say kat sini? Haha.. Ok, let's say aku suka Ibrahim Afellay (Barcelona player), is it possible untuk aku dapat dia? No kan? So, aku sedarlah diri aku...takkan nak kat orang camni kot? Sukalah macam mana pun, aku takkan dapat dia. Daripada aku duk suka a guy ni, impress him whatsoever but then he left. Sakit hati kan? So, aku nak minat artis, football player je la. 

Lee Jun Ki
When I first watched My Girl, keluar cerita ni masa aku form 4. Aku dah fall in love dengan Lee Jun Ki. Aku suka dia sebab watak dia dalam cerita tu yang sangat gentleman, very understanding and cool. Pernah sampai termimpi-mimpi tau aku jadi girlfriend dia? Haha.. bangun tidur senyum sampai ke telinga and rasa tak nak bangun tidur je bila layan mimpi dengan Lee Jun Ki. Tu artis Korea pertama yang aku minat sejak 2005. 

Aku punya minat kat si Jun Ki sampai aku boleh letak nama ikan puyu aku Jun Ki masa aku diploma dulu. Hah! Mampu? So, aku memang jaga betul-betul la si ikan puyu aku ini. Selain tu, orang kata ikan puyu ni boleh terbalikkan sihir kalau ada orang nak kenakan sihir pada kita? Iye ke? Entahlaa.. 

Aku bukan seorang yang suka dengan cerita, lagu-lagu Korea. Aku just mengikut arus. Aku layan Running Man pun sebab ada sorang classmate ni duk transfer 99 episod Running Man dalam external tu. Sejak cuti bulan 7 dulu sampai sekarang, aku baru tengok 34 episod RM tu. Haha.. Aku prefer tengok TV layan Army Wives, Desperate Housewives, CSI, Merlin, Hawaii Five-O, Blue Bloods, 24 dan macam-macam. Cerita-cerita ni semua mendedahkan aku pada reality life yang kita tak boleh nak predict. Memang lakonan semata-mata, tapi moral and knowledge dalam sesebuah cerita tu, kita tapis dan ambil pengajaran. Contohnya cerita Desperate Housewives. Sekarang dah masuk "Goodbye Season" dah pun, final season. Dalam cerita tu, macam-macam boleh tengok. Tanggungjawab seorang isteri, rakan, ibu, anak dan jiran. 

Song Joong Ki - Running Man
Okai, berbalik pada cerita Korea tadi. Aku kemain suka tengok Song Joong Ki dalam Running Man ni. Dia tak kacak, tapi dia cantik. Kalau dia perempuan, serius aku cakap, dia memang cantik gila. Muka dia manis. So, aku sebenarnya just suka tengok muka dia. Kalau Joong Ki yang ni, dia tak gentleman sangat tapi dia bijak. Dalam episod awal, Joong Ki memang nampak macam gentleman, tapi lama-lama macam tak je. Dia just seorang lelaki yang sweet. Sweet kan Song Joong Ki? Dalam RM, dia dipanggil FLOWER boy.

Aku rasa kalau aku layan cerita Korea ni, mampu gak la gila bayang dengan kecomelan pelakon-pelakon Korea ni. Sebab tu aku malas nak layan sangat cerita Korea. Biasanya, kalau aku tengok movie atau cerita apa-apa je. Aku akan suka watak dan peranan dia dalam cerita tu. Dan aku biasanya akan suka guy yang bawak watak gentleman, humble dan biasa. I like ordinary guy. Tu la lelaki yang aku suka - biasa. Aku tak suka guy yang handsome sebab I know that I'm beautiful too. Aku suka guy biasa sebab aku juga seorang yang biasa. Be balance. 

Taylor Lautner
Ok. Dalam banyak-banyak movie Hollywood yang aku tengok. Aku masih tak boleh lupakan Taylor Lautner. Dari dulu aku memang suka dia dan aku sebenarnya terpikat dengan sikap gentleman dalam setiap watak yang dia bawa. Siapa tak suka Taylor Lautner? Semasa aku dengar interview dia kat dalam Oprah dulu, dia seorang yang tak smoke, tak banyak pergi club (Wallahualam), dia tak minum arak and dalam temuramah tu dia nampak macam seorang yang sangat shy. Mungkin sebab mata dia agaknya. Oprah describe him sebagai "a good son" sepanjang temuramah tu. 

Dalam cerita "Abduction" pun dia nampak sangat gentleman dan bijak.  Pergilah tengok cerita "Abduction", sangat smart dia fight dalam cerita tu. Again... I fall in love with him. Don't talk about his muscle and six packs. Haha.. Bawak watak Jacob dalam Twilight really suits him. He's like... Just be you. Adakah aku sebenarnya suka pada watak dia atau sememangnya itu sikap dia di luar filem?


Bollywood? Siapa tak suka Shah Rukh Khan? Cepat angkat kaki. Apsal tak suka SRK? Watak dia bawa semua lepas. Dia menjiwai watak dan bagi aku, watak yang dia bawa semua menjadi. Dan watak di dalam cerita My Name is Khan sangat mengagumkan. Lurus dan dengar cakap. Dan aku memang sangat suka hair style dia dalam cerita My Name is Khan ni. Maybe sebab rambut dia memang macam tu kan? Tapi smart kan? Cerita My Name is Khan ni sangat menyayat hati terutama bila dia solat di tengah padang pasir tu. Bukankah bagus kalau benar dia seorang yang begitu. Wallahualam. Watak yang dia tonjolkan dalam cerita ni pun agak mengagumkan dan membawa imej baik kepada umat Islam sejagat. The best part bila dia sanggup turun Georgia untuk tolong Mama Jenny yang terlibat dengan taufan kat sana. Hebat. Bukankah itu akhlak sebenar seorang Islam yang patut kita contohi? Like I said before, yang elok tu kita ambil buat pengajaran, yang buruk kita tolak tepi. Peace!

Shah Rukh Khan - My Name Is Khan
End of this, semua ini just entertainment yang melalaikan. Kalau setakat nak tengok untuk leisure it's fine. Selain dari yang aku mention kat atas ini, aku admire Boris Kodjoe, Adam Rodriguez, Fazley Yaakob dan Adiputra. Just jangan jadi terlalu fanatik. Sebab semua ni useless. We got nothing in return kan? Lelaki terbaik yang harusnya kita minat, admire is the Only One Nabi Muhammad SAW. Artis ini it's OK to admire, tapi sayangilah Nabi Muhammad sebab hanya baginda yang selayaknya memberikan kita syafaat di akhirat nanti. Artis-artis ni tak mampu pun nak bagi kita syafaat kat sana. Tapi Nabi Muhammad boleh. Hebat kan? Kalau nak fikirkan tentang handsome, hayati kisah-kisah Nabi Yusof yang mana terdapat cerita ada seorang wanita yang terpotong jari sendiri kerana kagum dengan ketampanan Nabi Yusuf a.s.

Minat dengan rasa rendah diri seorang pelakon membawa watak Prince Harry sekalipun, bandingkanlah dengan kerendahan budi dan sifat rendah diri Nabi Muhammad SAW yang tak dapat dibandingkan dengan sesiapa pun dimuka bumi ini. Be proud kerana kamu dilahirkan sebagai seorang Islam dan itulah sehebat-hebat nikmat yang Allah berikan kepada kamu kerana kamu lahir ke dunia ini sebagai seorang Muslim. Praktikkan hidup seorang Muslim kerana itu adalah ketentuan yang sudah Dia suratkan ke atas kamu sebelum kamu lahir ke atas dunia lagi. Ingatlah... kamu sudah berikrar untuk menjadi khalifahNya dimuka bumi ini, maka jalankanlah tanggungjawab yang Dia berikan kepada setiap daripada kamu sebagai khalifahNya. Bangga kerana lahir sebagai seorang Muslim, amalkan cara hidup seorang Islam dan jangan pernah lalai. Ashtaghfirullah al azim. 





















Sehebat mana pun seorang lelaki itu, biarlah dia hebat apabila dia mampu membimbing kamu ke jalan yang benar. Mampu menjadi imam kamu. Mampu mengajar kamu membaca Al-Quran. Aku tak mengejar kesempurnaan... dan aku tak pernah meminta dia adalah terbaik di antara yang terbaik. Ya Allah, soal jodoh, aku serahkan pada Kau... sepenuhnya... kerana aku sedar siapa diri aku yang juga serba kekurangan.  Berselawatlah ke atas baginda sekerapnya kerana baginda akan memberikan kamu syafaatnya di akhirat kelak dengan izin Allah.


Note: Next time aku nak share ayat 1000 dinar, selawat syifaa dan sebagainya. Insyaallah.

18 September 2012

Makanlah Untuk Hidup

Masa belajar dulu, bila masuk je kelas and dapat assignment, assignment mesti minta visi, misi dan objektif. Dan aku terdetik juga, apa visi, misi dan objektif hidup ini. Sebagai seorang Muslim yang mempraktikkan kehidupan seorang Muslim, hidup ini milik Allah. Kita hidup untuk Allah. Kadang-kadang dengar jenaka "hidup untuk makan", tapi yang sebenarnya kita ni just "makan untuk hidup". Itu cara sebenarnya.

Aku agak cerewet kalau bab makan ni. Bukan cerewet apa, aku jenis yang tak berani nak try something new . Let's say kalau nak try makanan baru, aku akan rasa dulu makanan tu before order. Ala ala food tasting gitu. Sebab aku takut nak order benda baru tu sebab aku takut aku tak boleh nak telan makanan tu, at last membazir makanan tu kan? So, better aku makan je apa yang aku biasa makan. Nak kata aku phsychocentric, boleh la nak cakap camtu. Tak berani nak cuba benda baru. Tapi makanan je la eh? Benda lain, contohnya kehidupan ni, kalau tak jumpa benda baru, kita takkan belajar ye tak?

Salah 1 pesanan Luqman Hakim





















Seingat aku, Mei haritu aku pernah dapati aku ada tekanan darah rendah. Mak kata darah rendah ni lagi bahaya daripada darah tinggi. Last week pun, pakcik aku masuk wad sebab tekanan darah rendah. Tekanan rendah tu maybe terjadi pada aku sebab aku tak jaga makan. Aku makan tak tentu arah, tak ikut masa. Asyik rasa lesu, penat, tak larat. Then, ada satu petang tu, aku gagahkan kaki pergi jogging. Aku jogging kira-kira 15minit, hampir pengsan. Aku tak larat nak naik ke rumah, aku terduduk kat kereta aku. Takut benar aku kalau pitam kat situ. Tak ada orang nak minta tolong sebab masa tu housemates aku pun tak ada kat rumah. Minta tolong seorang teman belikan 100 Plus untuk dapatkan tenaga balik. Malam baru aku cari makan heavy sikit. Mujur ada selera makan. 

So, aku pernah ajar "someone" supaya jangan makan bersulamkan minum air. And if possible, avoid minum air selepas makan. Nak minum air tu bukanlah tak boleh, tapi minum selepas 5-10minit selesai makan. Supaya tak buncit. =P Try... It works to me. 

Sejak Mei, Jun lepas. I learn to live alone, opppss.. of course with support dari kawan-kawan juga. Tapi in terms of makan, aku ni memang tak kisah sangat pasal makan. Kalau ada, aku makan. Kalau takde, aku tangguh makan. Bila aku dah dapat rentak sendiri, tak kisahlah dinner sorang atau dengan housemates, aku betul-betul jaga makan aku. Betul, kalau korang jenis yang skip meals, makan tak ikut masa, itu akan buat badan korang lagi cepat naik. Just like me. Alaa.. sekarang pun aku still selalu je skip meals. Dan selera makan aku biasa je. Makan 5-6 suap pun aku dah kenyang. Jangan tanya kenapa. =)

Note: Harini aku berjaya masak gulai pucuk ubi+kulat. Wah! Sedapnyaa.... Aku suka makan sayur kampung, sumpah sedap! Mesyuarat kenduri Acik Sabtu lepas decide untuk masak sayur kampung yang sangat sedap. Tapi tak sure lagi dapat attend wedding nanti atau tak. Harap-harap tak ada aral. Amin. 

Sustainable Langkawi

Semalam AirAsia offer free seats. Tak free pun sebenarnya tapi masih murah kalau nak dibandingkan dengan tambang biasa. Mengingatkan aku pada trip aku bersama 5 teman lain ke Langkawi bulan Mac lepas. Mulanya apabila classmates aku sibuk kata nak pergi travel ke Langkawi. Then, aku pun masa tu yang agak-agak macam kusut je, terus rasa nak follow. Plus, kawan yang ajak pergi tu tolong book dan menguruskan flight, tempat tinggal, kereta sewa dan petrol which is only cost me RM210 selama aku berada di sana 3 hari 2 malam.

As a tourism student, rugilah kalau tak tahu deal dapat pakej atau design pakej sendiri dengan kos yang minimum. Aku nak kasi tips sikit kat kawan-kawan yang tengah plan untuk pergi bercuti.

Six of us. Langkawi 23 Mac 2012.
1. Biasalah, kalau single life ni. Kita akan banyak berkawan. So, why not ajak kawan-kawan pergi bercuti sekali. Selain dapat gelak-gelak dengan kawan-kawan, kita dapat jimatkan perbelanjaan semasa pergi bercuti. Dapat bercuti 2 atau 4 orang pun dah cukup bagus. Tapi kalau boleh, pergi tu biarlah pergi dengan kawan yang boleh ngam. Nanti kalau tak ngam, kau nak gi sana, aku nak gi sini. At last, dua-dua tempat tak dapat pergi. Tapi trip aku ke Langkawi sangat awesome. Aku just rasa tak puas masa bercuti kat sana. Kata orang Langkawi bosan, tapi bagi aku... Langkawi is a nice place sebab banyak tempat yang ada view yg cantik.

2. Bagi aku, plan last minute ni selalunya akan jadi the best plan ever. Haha! Jangan ikut tips ni. It works to me, pada orang lain aku tak tahu. Listkan tempat yang korang rasa nak pergi. Kalau nak book tiket flight, plus korang student, bajet la nak pergi time cuti mid-term ke. Tapi aku belasah je pergi bercuti hari Khamis pasal Jumaat memang takada kelas. Pilih tarikh betul-betul, jangan nak salah pick tarikh. Nanti jadi macam aku masa nak ke Sabah April lepas. Planning nak naik flight pukul 2petang, aku punya gelabah nak grab tarikh tu sampai tak perasan aku book flight pukul 6.30pagi. Jawabnya tidur kat airport la aku malam tu. Kebiasaannya... public holiday, Jumaat - Ahad tiket flight memang biasanya mahal*. Tak caye? Trylah book tiket Jumaat and compare tiket flight pada hari Isnin-Khamis. (*Subject to availability) Ngeh ngeh ngeh

Tulip di Amsterdam, April
3. Nak pilih destinasi korang nak bercuti tu pun kena fikir juga. Contohnya, korang nak pergi bercuti kat Pulau, tapi pergi time tengkujuh which falls pada hujung tahun kan. Tak seronok la kalau pergi bercuti time hujan, nanti korang bercuti dalam bilik je. Apa rasa? Lagi contoh, kalau nak pergi Korea and korang memang nak main snow, pergi bulan Mei memanglah tak jumpa snow. Sebab kalau tak silap, South Korea winter pada November-Mac. Kalau korang beli pakej kat travel agency, biasanya kalau korang perasan time winter memang tak banyak trip sebab limited access semasa trip kat sana nanti. Apa korang nak buat kalau pergi bercuti kat Korea dengan suhu -15celcius? Yang tu kena consider. Kalau aku pulak, nak pergi tengok musim bunga di Netherland (eksport bunga terbesar di dunia), takkan aku nak pergi time winter kan? Apa aku dapat tengok just snow je la.

My favorite flower ever. TULIPS.
4. Tempat tinggal. Kalau masa aku belajar dulu, semua yang kami nak kena consider bila nak develop a new attraction, tempat tu must be easy access. Contohnya hotel la, plus kalau korang jenis yang travel sendiri, better pilih hotel yang dekat dengan public facilities. Misalnya, kalau nak stay kat KL tu mesti korang cari tempat yang dekat dengan monorail/LRT kan? Lagi, nak dekat dengan tempat makan, shopping mall. Tu biasanya kalau tourist dari oversea la. Hotel kat tengah KL mahal.

5. Kalau bab transportation pula. Kalau korang tak reti guna map, baik guna GPS (kalau naik kereta). Study public transportation dulu kat tempat tu. Ada certain tempat memang tak ada public transport atau memang sangat costly. Kalau di Langkawi, ada few pilihan. Nak naik motor, kereta atau teksi. Bas aku tak pasti ada ke tak. Aku jenis yang suka drive kat tempat yang aku baru nak explore, so, semasa aku ke Langkawi, kawan aku sewa Innova and share naik 6 orang. Memang sangat jimat bila sewa kereta dan share bersama kawan lain. Minyak pun kena consider tau? Jangan lupa consider tentang petrol. Tu pun akan masuk dalam expenses kita juga. Aku belajar sustainable tourism dulu, salah satu cara nak sustain tourism kat area tu, gunakanlah public transport sebab ia akan support pendapatan orang tempatan.

So, ni 5 tips yang paling basic kalau nak travel and sangat berkesan pada student yang bercadang nak travel dengan kawan-kawan. Ingat, kita nak bercuti untuk hilangkan stress, bukan nak tambah stress. So, make sure korang plan elok-elok sebelum pergi bercuti. Kalau bercuti dan nanti macam-macam masalah timbul, tak seronoklah bercuti kan?

Note: Tengah planning nak melawat Kuching awal April nanti. Juga nak ucapkan Selamat Hari Lahir kepada Mr. Radzlan Shah pada hari ini. May Allah bless you.

17 September 2012

Keputusan Telah Dibuat

Got a phone call from KDU College hari Selasa petang minta aku datang interview Rabu 4pm. Aku cakap, I can't be there Rabu, too hurry kot sebab aku stay kat Pahang. Then, ditunda ke Khamis 10am. Then, I said OK laa... 2-3 kali fikir punya fikir, macam tak berbaloi aku nak datang 1 interview kat Damansara Jaya tu excursionist. Penat kot driving alone jauh macam tu. But then, Rabu lepas solat Maghrib dapat call dari People System Consultancy untuk datang interview on Friday 11.30am kat Damansara Perdana. Disebabkan People System call minta datang interview, so, aku pun buat keputusan mengejut, esok pagi bertolak ke Damansara and I'll attend interview kat KDU tu. Dengan semua dokumen tak prepare, application form tak boleh nak print. Aku datang interview kat KDU bawak file certificates aku je.

Bertolak seawal 6.30am dari Desa Murni. Sampai Damansara Jaya dalam pukul9. Aku berat hati nak pergi interview KDU tu sebab masa aku email tnya dia offer position apa, dia cakap admin. So, aku agak blur dengan position admin ni. Aku bet, kalau tak jumpa KDU dalam pukul9.30, aku malas pegi interview tu, tapi aku nak kata luck ke apa ke tak tahu laaa, tapi aku jumpa KDU pukul 9.25am. Ngeh ngeh ngeh. Cari parking, jalan kaki sket, tiba la aku ke KDU jam 9.45am. Agak berdebar sebab mata aku tak dapat capture Malay langsung kat sana, yang berlambak just ada Chinese, Indian and foreigners. Going up to 4th floor, Human Resource Department, jumpa Miss Ann yang aku borak dalam phone tu. She's nice. While waiting for the interviewers, aku duk isi application form yang aku tak sempat nak fill in aritu. Serabai bebenor hari tu
"Sesungguhnya aku hanya diberi harta itu, kerana ilmu yang ada padaku. Dan apakah is tidak mengetahui bahawasanya Allah sungguh telah membinasakan umat-umat sebelumnya yang lebih kuat daripadanya, dan lebih banyak mengumpulkan harta?" - Surah Al-Qasas: 78
I like the interview environment, ada 3 interviewers... 2 Chinese guys and Miss Mariam a foreigner. Mr. Awlyn sangat outgoing yet mcm strict aku boleh cakap. Tapi soalan-soalan yang ditanya memang benda-benda yang aku boleh nak jawab, dan benda yang aku suka. End of the interview, dia explained la job scope semua tu, actually, masa dia explain job scope, aku agak excited dengan kerja-kerja yang akan aku buat sebab aku akan ditempatkan di department Training and Learning Center dan collaborate bersama Research and Development department. Balik interview, aku pun merayau pergi One Utama tengok Resident Evil: Retribution. Apa yang pasti, aku suka pengalaman interview di KDU.

KDU College, Kampus Utama -  Damansara Jaya
Jumaat petang lepas aku siap interview di People System, I went shopping with Liyana kat One Utama. Dalam pukul 3pm, got a phone call from KDU saying that I got the job and minta aku masuk kerja on 18th September 2012. Woih! Selasa tu, Jumaat tu aku masih di sana which aku plan nak balik Pahang on Saturday. Nak cari rumah sewa whatsoever, aku memang mengambil masa. Ell support sangat aku grab the job, sorry Ell.... aku tak sempat nak inform kau, since kau busy gi holiday dengan Suzanne. Fikir 6-7kali, discuss and bincang with few persons... Aku decide untuk tolak offer dari KDU College. I regret to inform that I have to say no for the job even aku dah pun dapat offer letter Jumaat tu juga. Banyak benda that I've been considered... termasuklah bilik sewa yang boleh cecah RM400 seorang kat area Damansara Jaya tu. Cost of living kat sana aku tak berani nak cakap laaa....

In fact, aku mengambil perhatian terhadap offer dari Kementerian Belia & Sukan dan aku tengok semula modul yang mereka akan terapkan sepanjang 6bulan di Program Leader Fellowship nanti, aku decide untuk pergi this 6 month course. Kalau tak diserap kerja terus in the end of the program Mac nanti, aku harap... aku dapat belajar banyak benda pasal diplomatik, negara, nak fit-kan semula badan ni and prepare my self untuk apply PTD nanti. Aku doa dan minta berkat dari Dia atas segala keputusan yang aku buat ni. Aku fikir positive je and like Ell cakap kat aku dulu... "mana-mana pun ada risiko". And I have some more reasons to say "No" to the offer from KDU. Tapi, aku sebenarnya agak berat hati untuk tolak offer dari KDU sebab aku yakin aku akan belajar banyak benda kat KDU sebab aku akan ditempatkan di Research department. Tapi... hati aku kuat untuk pergi ke KBS program bermula 5 October 2012 di Kompleks Rakan Muda, Bukit Kiara selama 6 bulan and when I asked my parent, doang tak pernah menyekat pilihan hidup aku. Thanks Mum and Dad... Love~ =D


P/S: I'm expecting ada gym and track yang aku boleh guna kat Kompleks Rakan Muda, Mont Kiara nanti. Nak ucapkan "Congratulation!" kepada seorang teman yang berjaya pergi ke next level selepas pergi ke temuduga TUDM Sabtu lepas.

12 September 2012

Program Leader Fellowship KBS

Permohonan sambil lewa yang dibuat beberapa bulan sebelum menerima surat panggilan untuk temuduga atau lebih dikenali sebagai kem penilaian untuk menyertai program 6 bulan anjuran Kementerian Belia dan Sukan yang akan bermula 5 Oktober 2012 di Kompleks Rakan Muda, Mont Kiara.

Selesai habis last paper untuk program Ijazah Sarjana Muda aku, aku menerima panggilan untuk join kem penilaian ni di UKM, Bangi. Mula-mula berat hati nak pergi, tapi lepas fikir 2-3 kali, I decided to join je la kem penilaian tu. Driving alone from Puncak Alam ke Bangi dengan bantuan GPS, Alhamdulillah aku selamat sampai di UKM, Bangi lebih kurang pukul 9 pagi. The best part, bila sampai kat traffic light depan pintu gerbang UKM tu, aku nampak ada sebijik motor yang berhenti kat pondok jaga and aku rasa kenal benar dengan beg galas tu.

Selesai kira BMI, daftar bilik dan rehat sekejap yang kami ditempatkan di Kolej Tun Hussein Onn, UKM, selesai Zohor saja, kena move ke dewan taklimat di Fakulti Sains Sosial. Untuk sesi ramah mesra bersama urusetia dan sedikit pengenalan tentang program ini. So, sekali lagi, kami seramai 50 orang dibahagikan kepada 5 kumpulan. Again... sekali lagi, aku secara "purely coincident" dapat pula satu group with the one yang aku jumpa di pintu gerbang awal pagi tadi.

Girlfriends from Group 4
So, task-task sepanjang 2 hari di UKM termasuklah public speaking, penyelesaian masalah dan beberapa tasks lain yang aku tak ingat. Tapi apa yang aku nak simpulkan dari 5 tasks ini adalah kesemuanya memerlukan confident level yang tinggi dan pengetahuan am yang hebat. Aku tak nafikan memang ramai yang menyerlah sepanjang 2 hari di sana. Tak lupa juga ada UJKK iaitu ujian fizikal yang melibatkan bleep test, sit up, hand grip dan ada satu lagi yang aku tak sure apa nama ujian tu. Ekeke.. the best part is the bleep test la of course. Aku tak pernah tahu apakah bleep test and mengikut kata-kata kenalan di sana, bleep test turut dijalankan bila nak masuk line government nanti. Wallahualam la betul atau tak. Para penilai pun tak kurang hebatnya, pegawai dari sana sini dan aku amat menghormati cara mereka memberi pendapat dan teguran. Aku pasti memang banyak yang aku kena belajar sebelum proceed ke next level bermula bulan depan. Ada juga juri yang bagitahu, general knowledge sangat penting. Walaupun dalam kumpulan, semua orang akan diberi kesempatan untuk bercakap dan dari situlah markah individu akan dikutip.

Setiap perincian atau pembentangan perlulah diikuti dengan facts and figures yang akan mengukuhkan lagi pembentangan tu. So, kami diberi kebenaran untuk menggunakan sebarang gadget yang ada termasuklah my Blackberry untuk cari info untuk dibentangkan. Pembentangan ni menarik kalau kita benar-benar tahu apa yang kita bentangkan. Setuju?

Aku nak kongsi tentang Public Speaking. Ada kenalan dari kumpulan aku graduan Mechanical Engineering dari Australia dan baru je balik dari sana turut menyertai program ni, dia ada cakap semasa sessi pertama yang kami tak biasa dengan Bahasa Melayu. Haram.. memang terkongtang-kanting buat presentation in Malay. Tak cakap pun kami hebat dalam English, tapi selama 5 tahun aku belajar kat UiTM, tak ada satu pu presentation yang membenarkan penggunaan Bahasa Melayu selain subjek-subjek CTU. So, a little bit awkward untuk guna Bahasa Melayu walaupun English sebenarnya berterabur. Ok! Public speaking was nice. Diberi topik secara random dan persediaan presentation selama 5minit. Aku dapat topik "HISTORY". Hambik! Aku dah la anti habis dengan Sejarah, tiba-tiba dapat topik sejarah. Haaa... goreng je. So, aku goreng apa yang aku tahu, ingat dan wrap up semuanya dalam satu topik tu.

Spot "the one" yang aku jumpa di entrance UKM tadi? - My groupmates. Awesome.
Percayalah, kalau kamu lepasan ijazah, gunakan segala pengetahuan kamu menghadiri sebarang interview terutama temuduga kerajaan. Pegawai tadbir diplomatik perlu keyakinan yang lebih tinggi dari apa yang aku ada sekarang termasuklah general knowledge tentang IT, Ekonomi, Politik, Sejarah, Pertanian dan sebagainya. Interview untuk masuk bekerja dalam kerajaan tak semudah yang kita sangka. Terlalu ramai pesaing.

Jadi, aku masih lagi dalam dilemma untuk meneruskan program 6 bulan Program Perdana Leader Fellowship ni yang bermula pada 5 Oktober nanti. Banyak benda yang KBS tawarkan. Tapi mereka tak menjanjikan sebarang peluang pekerjaan di akhir program nanti bergantung kepada performance masing-masing. So, aku masih lagi dalam dilemma. Bantu aku buat keputusan sikit? Apa kata korang?

Untuk mengetahui tentang program ini dengan lebih lanjut. Feel free to download the "booklet" here.