13 August 2012

Couple di Facebook. Curang di Skype.

Siapa yang tak ada Facebook? Siapa yang tak ada Twitter? Siapa yang tak ada Foursquare? Kalau tak ada  Facebook tu agak noob la... Twitter, Foursquare and blog ni tak semua orang yang ada. Biasanya Facebook ni memang tempat nak contact kawan-kawan, tak nak kasi lost contact. Tapi aku few time jugak aku deactivate Facebook, frust punya pasal and kind of having my own space kot...

Masa aku gi bazar tadi, aku sibuk main Twitter dengan @zackLG13, @chubbycaca, @AtykahLottfi and @aisyahelmi. Pergi bazar dengan mak dan adik. Then, mak sound.... "Cakap tak ada pakwe, sibuk main handphone." Ekeke... aku rasa nak guling-guling je mak cakap gitu. Haritu kena sound camtu gak dengan kawan and cousin aku. Errr.... memang itulah perception orang bila kau asyik dengan handphone. Please take note eh pada reader yang tengah dalam proses nak tackle someone. 

@salwahanim
Dulu masa aku keep SMS-ing dengan someone, aku abaikan BB aku. BB macam tak ada function, my focus akan ada kat orang kat aku SMS sahaja. (No more SMS-ing). Sekarang, my Blackberry is my B! I love my BB, I can received and send e-mail, Twitter-ing, Foursquare-ing and segala info pasal aku segalanya dalam BB that's why I love my BB so much. Ni je yang aku ada. Other than that, aku ni memang stalker (mengantoikan diri). So, BB adalah tool yang aku gunakan untuk stalk orang di Facebook and Twitter. Aku update pasal orang especially those yang aku memang concern la termasuklah Elyana Yazmin. Stalking tak bermaksud kau akan tegur segala update dia, tapi kau still akan update pasal dia. Lebih kurang macam tu laaa... 

Berbalik pada isu mak aku tegur "Cakap tak ada pakwe, tapi sibuk main handphone" tadi tu. =P Sounds great juga kan? So that orang yang cadang nak usha kau, but then kau asyik dengan handphone, mesti dia tak jadi nak usha kau, sebab dia ingat kau tengah text dengan bf/gf. Hahaa.. Bagus jugak tips ni. Try it babe. It's working. Seriously. Even aku pun fikir macam tu bila tengok my friend asyik dengan handphone dia. But for me, I'm not. Aku sibuk tengok orang update kat Twitter, Facebook. Aku dah biasa macam tu, sejak habis SPM agaknya. Aku dengan ex, I can say 24hours SMS-ing. Kind of addicted, aku seorang yang sangat focus with someone I care.  So, dear my future husband... be prepared, you will get my full attention. Ekekeke... =P
"Couple kat Facebook. Scandal kat Twitter. Curang kat Skype. Mengadu kat blog. Clash kat SMS."
Aku pernah jumpa perkataan ni kat Facebook. Buat aku tak tidur 2 malam fikir pasal ayat ni. Aku deactivate Facebook & Twitter for 2 weeks, deactivate Blackberry Internet Service (BIS) 2 bulan, off both of my handphone for 2 week. Adalah isunya. Buat aku tertanya-tanya, ini ke silap aku selama ni? Aku tak couple kat Facebook, juga tak pernah nak ada scandal kat Twitter, contact Skype aku ada Ateng, adik Yun and Madie SAHAJA. Semua social network ni adalah tempat aku mengarut, sebab aku jarang bercakap dengan orang keliling aku (selain dari ex aku DULU). Mungkin ada silap aku di mana-mana, and I'm still searching. After all, peduli la apa orang nak expect. Beb... "Allah knows what you don't know." So, stop judging people around you. Aku tak maksudkan apa yang aku buat semuanya betul, but remember, kita manusia... tak ada hak nak menghukum mahupun menghakimi apa yang orang lain buat. Sebab hak menghukum dan menghakimi itu adalah hak tunggal Allah SWT.

Tips: To the lovers out there, if kau dah ada gf/bf, but you texting someone else selain gf/bf korang and gf/bf kau tak tahu kau texting "orang lain". Kalau kau betul-betul seorang yang jujur dengan gf/bf kau, kau akan beritahu gf/bf kau yang kau texting someone else. Just let her/him know kalau kau betul seorang yang appreciate dengan apa yang kau ada. Same goes to those yang tengah flirting. Flirt orang lain, suka orang lain. Be firm beb. No such thing la back-up plan ni. 
*Aku bercakap berdasarkan pengalaman. JUJUR teramatlah PENTING! IMPORTANT kalau dalam bahasa Inggeris. 


Dan aku ada alasan aku yang tersendiri tentang apa yang aku buat. Aku tak nak cakap kenapa, biar aku sendiri yang tahu and yes, I'm the only one who understand myself. Tak nak ulas lebih-lebih. Fullstop. 

P/S: Disadvantage pasal social network adalah kadang-kadang kita sendiri yang me"kantoi"kan perangai dan mendedahkan keselamatan diri sendiri. Be careful with your output peeps. 

No comments:

Post a Comment

Cadangan? Bantahan? Teguran? I'm ready for any comments, encouragements or critics. "Dan berbuat baiklah, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik" - Al-Baqarah 1: 195