27 April 2013

Kami Generasi Prihatin

Nama Perdana Leader Fellowship dengan Anugerah Blogger Prihatin amat sinonim. Tanpa Perdana Leader Fellowship (PLF), tiadalah Anugerah Blogger Prihatin (ABP). ABP banyak mengangkat nama PLF sejak majlis perasmian ABP ni lewat Mac lalu. Kesedaran dan keprihatinan mengenai hal ini amat penting untuk dibangkitkan dan ditimbulkan untuk memastikan generasi kini menjadi generasi prihatin. Berapa ramai blogger yang asyik bercerita mengenai kebajikan-kebajikan atau kerja-kerja kemasyarakatan yang mereka lakukan. Tanpa Anugerah Blogger Prihatin, hal ini mungkin tidak akan timbul dan menjadi bualan dalam kalangan blogger-blogger di negara tercinta ini.

Namun, sebagai salah seorang peserta PLF yang amat suka memberi semangat kepada rakan seperjuangan saudara Redzuan Saib, terdetik untuk bersama-sama menjayakan anugerah ini dan memberikan sedikit bantuan kepada rumah kebajikan masyarakat yang selayaknya menerima bantuan daripada pihak yang sudi menghulurkan bantuan kepada mereka. Memetik nama Redzuan Saib, beliau amat komited dengan apa yang dilakukan olehnya dan bangun setiap awal pagi untuk menemui pengarah-pengarah atau pengurus-pengurus company untuk mendapatkan tajaan untuk program ini. Siapa kata, melalui "alam maya" ini, kita tidak mampu menabur bakti dan menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan. Kami generasi kreatif tiada yang mustahil bagi kami.

Signboard rumah Persatuan Warga Emas, Klang
Seawal 10.00 pagi kami sampai di rumah kediaman warga emas ini. Kali pertama melihat keadaan rumah ini dari luar, aku dah mula risau, sebab takut dapat nak "adapt" dengan environment dalam rumah ini. Agak sukar untuk mencari dimanakah letaknya rumah ini sebab ianya memang terlindung dek semak samun pada signboard tu. Ingatkan aku sorang je yang ada feeling macam tu, rupanya kawan-kawan lain pun risau untuk menjejakkan kaki ke rumah itu.

He's excited when my friend snap his picture. 
Melihat keadaaan rumah ini, memang pilu. Kebanyakan penghuni rumah ini India dan Cina, Melayu ada sorang if I'm not mistaken. Look at the dinner table of this pakcik. Pakcik ni kehilangan kaki beliau selepas terlibat dalam kemalangan jalan raya. Then, dia dihantar ke mari selepas tiada saudara mara yang sudi menjaga beliau. Waktu siang dia duduk di situ, makan di situ, buang air disitu. Sebelah malam pula, kalau dia rasa nak tidur di katil luar ini, dia akan tidur di situ. Mungkin tidur kat luar lebih sejuk agaknya kan?

Was involved in an accident. 
Of course, jelas.... kaki uncle ni patah sebab dia terlibat dengan kemalangan jalan raya juga. Ada orang langgar dia katanya. Secara logiknya, kaki yang dah patah sebegini memerlukan terapi dan penjagaan yang baik terutama bakteria yang mungkin terjangkit pada kaki yang luka dan besi yang baru dimasukkan ke dalam kaki beliau. Suasana di rumah orang tua ni teramatlah sunyi dan pilu. Kami pun macam tak berani nak buat aktiviti yang melibatkan mereka sangat, sebab ya, kami faham kami sudah tua dan mereka mungkin kurang sihat. Walaubagaimanapun, saya harap kedatangan kami sekurang-kurangnya dapat membuat rumah itu sedikit heboh dan ceria dengan cerita-cerita yang dikongsikan oleh mereka bersama kami.
Melihat keadaan persekitaran kawasan rumah orang tua ini, kami sedikit pilu dan risau dengan hygiene penghuni rumah ini. Baju digantung pada ampaian yang dibawahnya ada tempat makan ayam yang dibiarkan berkeliaran. Sorry, ayam dan ayam belanda. Hama berterbangan dan hinggap pada baju tu boleh menyebabkan mereka gatal-gatal badan dan penyakit-penyakit lain pada pendapat aku. Bukan persekitaran yang bagus untuk menyidai kain. Kita memerlukan cahaya matahari dan hama-hama berterbangan boleh menyebabkan penyakit lain pada pemilik pakaian tersebut. 

Tilam-tilam pula dijemut berhampiran dengan tempat menyidai kain tadi. Ayam tadi berkeliaran yang lecah air longkang yang tidak diselenggara dengan baik juga menjadi perhatian kami. Ya, tilam dan bantal harus dijemur untuk menghilangkan hama. Tapi bagaimana sekiranya kalau tempat menjemur tilam dan bantal itu sendiri memang menganjurkan hama yang lebih banyak membiak pada tilam tersebut. Do you have any explanation on that?

Selesai makan, mereka yang makan di ruangan beranda rumah tersebut akan membasuh bekas makanan mereka di sink bahagian luar rumah tersebut. Mereka tidak berselipar pergi membasuh bekas makanan mereka. Saya kurang pasti adakah lantai mozac itu ada dicuci setiap minggu bagi tujuan kebersihan dan kesihatan penghuni di sini. I'm really concern about their hygiene. Yes, mereka dah tua dan mereka memerlukan penjagaan yang lebih baik berbanding kita bukan?

Tidak dinafikan ada di antara mereka yang masih mempunyai ahli keluarga yang kerap mengunjung mereka pada hujung minggu dan membawa mereka keluar pada hujung minggu, tapi nisbah ahli keluarga yang berbuat demikian boleh dikatakan 1:5 agaknya. Yang lain? Anda carilah jawapan anda sendiri. Pada cerita salah seorang uncle penghuni di rumah ini, anak dia selalu datang menjenguk dia apabila hujung minggu dan bawa dia menghadiri majlis-majlis ahli keluarga lain sekiranya ada masa lapang. Anak dia tak dapat menjaga beliau sebab bekerja dan cucu pula bersekolah di sebelah siang. Maka, dia sendiri bersetuju untuk menetap di sini dan anaknya akan menziarahi, menghantar makanan pada beliau pada masa lapang. Yelah, orang tua kan... bukannya nak menyusahkan kita. Mereka tak ingin menyusahkan kita pun sebenarnya, tapi kita sebagai anak yang mengenang jasa...fikirkanlah....



Kami gemar berborak dan tanya pendapat mereka. Pada setiap renung mata itu, kami percaya ada seribu satu cerita dan perasaan yang terpendam dan tak dapat diungkapkan. Bagi kami, hanya mampu mendengar...dengan harapan mereka senang dengan komitmen kami mendengar cerita-cerita tersebut.

Tell me what do you see in their eyes, it can't be described in words kan? Ada uncle dan aunt yang dah tak dapat mendengar... dan kami hanya berbicara cuba menceriakan mereka dan sekurang-kurangnya senyuman sedikit terukir di bibir mereka, itu kepuasan kami ketika kunjungan 2jam ini berlangsung.


Kami generasi Y mungkin suka memberontak. Tapi kami juga prihatin. Kami prihatin dengan keperluan insan seperti mereka. Tujuan saya menyertai contest ini bukanlah kerana wang ringgit, cukuplah sekiranya dengan perhatian dan wang yang mungkin boleh disumbangkan kepada rumah warga emas ini untuk tujuan kebersihan dan kesihatan mereka. Pengurusan rumah ini merupakan pengurusan persendirian dan sememangnya kekurangan belanja bagi tujuan menyara makan, minum, pakai penghuni rumah ini. Semoga ada yang prihatin, hantarlah walau sekampit beras untuk membantu pengurus rumah ini yang mungkin boleh memikirkan tentang maintenance and hygiene di kemudiannya. InsyaAllah... Kita 1 Malaysia, tak kira apa bangsa, bantulah mereka yang memerlukan. Dan insyaAllah, Dia akan membantu kita dan mempermudahkan segala urusan kita sebagaimana kita mempermudahkan urusan insan lain.

#inisuarabelia #kamigenerasiprihatin

22 April 2013

Terkenal Kerana Anjing

Tell me. Siapa tak kenal Cesar Millan? Meh aku sekeh sket. Aku impress dengan mamat Mexico ni yang aku pertama kalinya tengok siaran TV dia di National Geograpic tentang kehebatan dia mengendalikan anjing. Tak kiralah apa masalah anjing yang dihadapi, dia boleh kasi settle punya. Anjing liar dia boleh jinakkan. Anjing degil dia boleh ajar anjing tu untuk jadi bijak dan lebih peka dengan sekeliling.

Aku memang seorang yang sukakan anjing. Walaupun anjing tu haram disentuh umat Islam. It means bukanlah tak boleh sentuh langsung, boleh sentuh, tapi kita still kena samak tempat yang terkena air liur anjing tu dengan 7kali air tanah. For those yang tak tahu, anjing bukanlah langsung tak boleh disentuh oleh orang Islam, ianya boleh cuma dengan syarat kena bilas dengan air tanah sebanyak 7kali. Tapi kalau anjing tu kering, dan tubuh kita kering..kalau yakin... tak perlu basuh dengan air tanah.

Ok, back to the topic. First time aku tengok rancangan Cesar Millan ni aku dah cukup impress. Aku lebih berminat untuk share apa yang dia ceritakan dalam rancangan beliau menerusi The Real Story: Cesar Millan.

Cesar Millan ni merupakan kelahiran Mexico yang sejak dari umur belasan tahun dia memang dah kerja jaga anjing. Ketika dia berumur 21 tahun, mulalah kisah dia yang melepasi sempadan Mexico - America yang membuat dia terpaksa tidur dibawah jambatan for 2 weeks untuk dapatkan kerja di US. Itulah American Dreams. Dia dapat kerja dengan satu company bela anjing dan jaga anjing yang banyak. Berdasarkan apa yang aku tengok dalam rancangan tu, dia selalu bawa anjing berjalan. Dalam 8-10 ekor dia bawa berjalan. Sampailah orang berminat untuk tahu mengenai dia.

Dalam satu slot pengambaran, before it ends ada wartawan tanya dia, "What's next Cesar?". Then Cesar answered, I want to have a show. Masa tu ada macam-macam tawaran termasuk National Geographic untuk buat satu show untuk dia named Dog Whisperer with Cesar Millan. Mula dari situ karier dia bermula, dan sekarang dia sangat kaya dan menerbitkan beberapa rancangan termasuklah Dog Whisperer tu dah masuk musim ke-9 dah.


Dalam rancangan The Real Story of Cesar Millan ni dia ada cerita pasal up and down in life. Dia bercerita tentang popularity yang membuat dia meninggalkan kehidupan lama gelandangan dia tidur kat subway, highway bersama kadbod dan macam-macam lagi. Dia ada bercerita tentang bekas isteri dia yang tiba-tiba memfaikan tuntutan penceraian secara mengejut. Katanya, dia langsung tak expect wife dia akan buat tuntutan cerai. Dia mengalami depression and commit to suicide. Dia telan pil dan of course, dikejarkan ke ICU. It's true. Maut tu ditangan Tuhan, kalau Tuhan tak nak kita mati lagi, then selagi itulah we have to live life. He spoke the same. After quite sometimes, dia dah bosan bersedih, bosan menangis... dia bangkit semula untuk menjalani hidup dia. In fact, dia jauh lebih berjaya daripada masa tu. 

Up and down of life, no ones can deny about it. Kita takkan selalu berada di atas, ada masanya kita PERLU berada di bawah untuk buat kita bangkit dan sedar tentang keperluan lain dalam hidup ini. Bagi aku, aku bukan suka Cesar ni sebab his popularity je, tapi sebab personal life yang dia share with his fan yang buatkan aku lebih berminat untuk tahu tentang dia. Selain tu, dia ada buat satu parade untuk mengambil perhatian ahli politik di US untuk buat satu law untuk memanfaatkan anjing dan menjaga nasib anjing-anjing di US. Hebat kan? Yes, anjing adalah sejenis binatang yang aku sangat suka selain kucing. Mujur aku tak boleh bela anjing, kalau tak...confirm dah 3-4 ekor kat rumah. 

Selain Dog Whisperer, dia ada show A Pack Leader juga. Tapi since aku memang sebulan sekali je tengok TV, so, aku tak tahu what is the show all about. But yes, aku sangat admire dia, kecekalan dia dan kasih sayang dia yang aku nampak melalui cara dia mendekati anjing. Applause for CESAR MILLAN!

Kacak apa? #cesarmillan

Terkenangkan Mamutik

Cadangnya nak menulis mengenai entry ni selepas genap setahun meninggalkan UiTM. Tapi jelas, rindu pada classmates memang tak boleh nak tahan. So, I choose to write about them kali ni.

Few weeks ago, semasa mengemas external yang dah hampir penuh tu aku secara tak sengaja tengok gambar-gambar lama sepanjang perjalanan di UiTM pada tahun akhir lebih kurang tahun lepas. Antara gambar-gambar yang aku duk tersenyum sorang-sorang adalah gambar ni.

Sabah trip to Pulau Mamutik, Kota Kinabalu. #din #azfar #didiey #shafiq #alan # feeqa #elin #chong #lynda #eamy #wawa
Trip kali ni memang fun dengan adanya kuota character yang gila-gila dan funny. Sabah is a nice state. Tapi sorry, aku tak ngam dengan Pasar Filipina yang jual macam-macam makanan laut tu. Kurang ngam dengan makanan macam tu. Bukan tak ngam apa, hygiene dia la aku kurang sket. Tapi aku taram gak masa datang tu. Yelaa, first time datang kan, mestilah nak taram je semua makanan ada kat sana. Not bad. Tapi kalau datang lagi sekali, tak makan dah kot. Ehehe.. tapi ikan kat situ memang sangat murah. Ikan apa korang nak santap? Sebut je. Aku cadang nak makan siakap, tapi tak ada plak nak buat masak masam manis. Yang ada buat bakar je. So, aku taram je la. Kuah ikan bakar kalau menjadi memang perghh bai.

 Breakfast di Pulau Mamutik
Sebenarnya malam tu kiteorang overnight kat Pulau Mamutik. Setup khemah, then tidur. Malam tu steady la lepak-lepak kat jeti. The best part, dapat tengok apa benda yang berduri-duri tu. Ikan buntal eh? Eh! Bukan, landak laut la der.. Bangun pagi, ni la meal for breakfast kami pagi tu. Masak air, buat air teh sket, then kasi cecah biskut tiger. Jadilah, biskut Tiger provide banyak energy what?
Tapi ini adalah antara pengalaman aku tidur dalam khemah. Layan je sebab jejaka-jejaka ni sibuk nak tidur dalam khemah, so, it was a great experience what? Kan? Especially orang tak pernah berkhemah macam aku.
Jalan-jalan Kota Kinabalu. #azfar buta
Yang si buta ni nama dia Azfar. Masa ni, kami ronda bandar KK. Cari pasal, boleh pula ada certain yang datang Sabah untuk karaoke. Sorry, I tak karok. So, layan je la doang pusing-pusing dalam mall KK tu. Rasa macam aku dah hafal map bandar KK ni. Tapi kalau datang lagi sekali, time macam ni, berlambak-lambak bendera. Confirm aku confius punya.

Dugong terdampar. #didiey #shafiq #azfar #alan
Actually gambar ni snap masa dugong-dugong ni terdampar sebab mabuk main pusing-pusing kat pantai. Pusing 10x then lari 30meter, lepas tu semua nak muntah, mabuk punya pasal. Dah jenuh main frisbee, tu yang doang duk main benda bukan-bukan tu. As a result, pengsan. Tapi actually, itu adalah kenangan manis. :)

Gimik semata-mata. #didiey
#eamy with rumpai laut on her head #wawa

#shafiq with frisbee @pulaumamutik
Ke Pulau Mamutik ni kalau tak silap pada hari ketiga. Kami ada ke Kundasang dan Hot Spring kat apa ntah nama tempat tu. Tapi trip ke Kundasang memang agak mencabar sebab kabus kat sana memang teramatlah tebal, especially lepas hujan. Yang pasti sejuk dan merbahaya.

Platform di Kota Kinabalu Park. I was on the phone with #fatinadila

Last but not least. Gunung Kinabalu capture from Mamutik Island. 
That's all about my Mamutik trip with friends from HM2216C. Hope to be there again, ke Kundasang agaknya lepas ni, or dapat panjat Gunung Kinabalu pulak kan? But, thanks to Lynda yang sekarang dah jadi wife orang yang jadi tuan rumah masa tu. A very kind hospitality from her parent and thank you so much atas segala bentul bantuan sepanjang trip ke sana. It was a nice journey.

To all my Mamutik trip friends - Chong, Azfar, Din, Didi (sekarang dah jadi pramugara AirAsia), Shafiq (The Revellers member), Alan (kawan yang sangat supportive), Lynda (tuan rumah), Elin, Fiqa, Eamy. Kalau tak kerana aku salah book tiket flight, korang tak merasa tidur kat airport kan? Hihi... :D

#chong homeless @lcct

18 April 2013

PTD Fasa I SMK St. John

Siapa tak tahu pasal exam PTD ye tak? Pegawai Tadbir Diplomatik. Satu kumpulan pegawai elit yang dilatih untuk bekerja dengan kerajaan untuk certain-certain task bergantung kepada performance and achievement for the particular person. Actually, PTD ni dah jadi cita-cita aku sejak aku darjah 6. Masa tu, aku baca pasal PTD ni kat salam majalah. Aku baca mengenai pengalaman seorang kadet wanita PTD yang membuatkan aku berminat untuk tahu and cuba jawatan tu. Alhamdulillah, dream comes true. Aku dapat panggilan exam PTD on 13 Mac 2013 lepas bersama lebih kurang 65,000 orang yang menduduki exam yang sama. Menurut sumber, 300 lebih sahaja yang akan direkrut ke kadet PTD. Harap untuk dapat? Of course... Tepuk dada tanya iman :P

Dari pengalaman yang aku ingin kongsikan, soalan dia aku aku suka. Contoh soalan di Seksyen A:-

Apakah tema duit syiling baru yang dikeluarkan pada tahun 2012?

Nobel apa yang diterima oleh Anwar Sadat, Henry A. Kissinger and Desmond Mpilu Tutu?

Soalan dari Seksyen B plak yang aku tersenyum nak jawab bila dia tanya soalan pasal point game dalam bola sepak. Aku rasa kalau orang yang tak tahu pasal point league ni, payah gak nak jawab tu. Soalan-soalan ni kebanyakannnya macam standard PTS darjah 3 dulu. Soalan yang menguji IQ. Ada 40 soalan, kena jawab dalam 45minit. Kira-kira 1.125 minit untuk jawab satu soalan tu. Yang penting, jangan banyak fikir, kira dan jawab je. Soalan ni a bit tricky la. So, you have to be very careful with the tricks.

Esei Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris pun sama. Jawab je, at least penuhkan 2 muka surat ke. Pemarkahan untuk esei adalah banyak (apa yang pengawas exam aku cakap). Tunjukkan yang korang ada idea dan korang boleh menyampaikan apa yang korang faham melalui penulisan. InsyaAllah.

Yakin, jangan jawab sebab suka-suka je soalan PTD ni. Bagi aku, soalan PTD ni soalan yang menguji kau berada di tahap mana. Kita ada beribu graduates ijazah sarjana muda, sarjana... we have to compete for a very limited position. May the best win. Nothing impossible and keep believe in yourself. Not for other people, but for you..yourself.

Sampel picture #sumber: internet

Menunggu result 17 Mei nanti. Kita doakan yang terbaik. Kalau ada rezeki, insyaAllah. Tapi aku ada dengar rumors, ada certain dewan exam PTD yang tak dikawal oleh pengawas. Yang mereka boleh access internet cari jawapan, bincang dengan orang sebelah. Aku? Tak payah berangan, jawab sendiri je. 

10 April 2013

Kisah Black Swan Yang Setia

Masa trip ke Perth last month, banyak tempat juga aku sempat pergi. Antaranya, Swan River. The best part about the Swan River is the black swan itself. According to the tour guide, apa yang menarik tentang black swan ni adalah doang akan setia dengan pasangan dia sepanjang hidup dia. Rasa tak sangka black swan ni boleh setia dengan pasangan dia for the rest of their life. And till now, I'm still admiring this BLACK SWAN.


Hope to be there again and tengok black swan lagi. Black swan ni dah jadi macam trademark Perth. Selain tu, aku sempat tengok dolphin melompat-lompat kat Swan River tu. Unbelievable, very nice to see. I won't forget the capture. Tapi tak sempat nak snap picture sebab masa tu hujan. Plus, hujan di Perth masa musim autumn ni rare. So, bagi aku.. aku bertuah pergi ke Perth and experience all those thing. Thank you Allah.

03 April 2013

Fasa Hidup

Benar... dalam hidup kita memang ada banyak fasa. Dan aku aku sedang melalui fasa yang aku rasakan mencabar iaitu fasa bekerja. Masa berlalu sekejap gila, hari ini dah masuk bulan April yang menunjukkan yang aku dah lepas 6 bulan training dalam program Perdana Leader Fellowship di bawah Kementerian Belia Sukan. Rasa macam baru semalam aku duk menangis kat beranda sebab cuak nak gi Outward Bound School. Keh keh keh... Cuak sebab aku unprepared je la..

Well, aku dah start bekerja. Dimana? Di sebuah travel agency di KL. Nanti-nanti adalah aku publish apa nama travel agency tu insyaAllah. Tapi aku memilih untuk kerja di sini berdasarkan beberapa sebab. Aku tak berhajat nak kerja sampai 4-5tahun kat sini. Sementara menunggu a better opportunity dalam tourism industry ni, better aku belajar lebih banyak kat sini. InsyaAllah. Perancangan nak sambung Master tu ada, cuma belum kena dengan masa lagi. Aku nak buat research, sambil aku duk tengok macam-macam manusia melalui perspektif travel agency ni, boleh la aku tengok pattern tourist/ travel trend. Memang itu plan aku, semoga rezeki aku pada hari esok lebih baik. Amin


Apa-apa pun, bersyukurlah dengan apa yang kita ada pada hari ini, dengan harapan hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari hari ini. 

Allahuakbar.