22 April 2013

Terkenal Kerana Anjing

Tell me. Siapa tak kenal Cesar Millan? Meh aku sekeh sket. Aku impress dengan mamat Mexico ni yang aku pertama kalinya tengok siaran TV dia di National Geograpic tentang kehebatan dia mengendalikan anjing. Tak kiralah apa masalah anjing yang dihadapi, dia boleh kasi settle punya. Anjing liar dia boleh jinakkan. Anjing degil dia boleh ajar anjing tu untuk jadi bijak dan lebih peka dengan sekeliling.

Aku memang seorang yang sukakan anjing. Walaupun anjing tu haram disentuh umat Islam. It means bukanlah tak boleh sentuh langsung, boleh sentuh, tapi kita still kena samak tempat yang terkena air liur anjing tu dengan 7kali air tanah. For those yang tak tahu, anjing bukanlah langsung tak boleh disentuh oleh orang Islam, ianya boleh cuma dengan syarat kena bilas dengan air tanah sebanyak 7kali. Tapi kalau anjing tu kering, dan tubuh kita kering..kalau yakin... tak perlu basuh dengan air tanah.

Ok, back to the topic. First time aku tengok rancangan Cesar Millan ni aku dah cukup impress. Aku lebih berminat untuk share apa yang dia ceritakan dalam rancangan beliau menerusi The Real Story: Cesar Millan.

Cesar Millan ni merupakan kelahiran Mexico yang sejak dari umur belasan tahun dia memang dah kerja jaga anjing. Ketika dia berumur 21 tahun, mulalah kisah dia yang melepasi sempadan Mexico - America yang membuat dia terpaksa tidur dibawah jambatan for 2 weeks untuk dapatkan kerja di US. Itulah American Dreams. Dia dapat kerja dengan satu company bela anjing dan jaga anjing yang banyak. Berdasarkan apa yang aku tengok dalam rancangan tu, dia selalu bawa anjing berjalan. Dalam 8-10 ekor dia bawa berjalan. Sampailah orang berminat untuk tahu mengenai dia.

Dalam satu slot pengambaran, before it ends ada wartawan tanya dia, "What's next Cesar?". Then Cesar answered, I want to have a show. Masa tu ada macam-macam tawaran termasuk National Geographic untuk buat satu show untuk dia named Dog Whisperer with Cesar Millan. Mula dari situ karier dia bermula, dan sekarang dia sangat kaya dan menerbitkan beberapa rancangan termasuklah Dog Whisperer tu dah masuk musim ke-9 dah.


Dalam rancangan The Real Story of Cesar Millan ni dia ada cerita pasal up and down in life. Dia bercerita tentang popularity yang membuat dia meninggalkan kehidupan lama gelandangan dia tidur kat subway, highway bersama kadbod dan macam-macam lagi. Dia ada bercerita tentang bekas isteri dia yang tiba-tiba memfaikan tuntutan penceraian secara mengejut. Katanya, dia langsung tak expect wife dia akan buat tuntutan cerai. Dia mengalami depression and commit to suicide. Dia telan pil dan of course, dikejarkan ke ICU. It's true. Maut tu ditangan Tuhan, kalau Tuhan tak nak kita mati lagi, then selagi itulah we have to live life. He spoke the same. After quite sometimes, dia dah bosan bersedih, bosan menangis... dia bangkit semula untuk menjalani hidup dia. In fact, dia jauh lebih berjaya daripada masa tu. 

Up and down of life, no ones can deny about it. Kita takkan selalu berada di atas, ada masanya kita PERLU berada di bawah untuk buat kita bangkit dan sedar tentang keperluan lain dalam hidup ini. Bagi aku, aku bukan suka Cesar ni sebab his popularity je, tapi sebab personal life yang dia share with his fan yang buatkan aku lebih berminat untuk tahu tentang dia. Selain tu, dia ada buat satu parade untuk mengambil perhatian ahli politik di US untuk buat satu law untuk memanfaatkan anjing dan menjaga nasib anjing-anjing di US. Hebat kan? Yes, anjing adalah sejenis binatang yang aku sangat suka selain kucing. Mujur aku tak boleh bela anjing, kalau tak...confirm dah 3-4 ekor kat rumah. 

Selain Dog Whisperer, dia ada show A Pack Leader juga. Tapi since aku memang sebulan sekali je tengok TV, so, aku tak tahu what is the show all about. But yes, aku sangat admire dia, kecekalan dia dan kasih sayang dia yang aku nampak melalui cara dia mendekati anjing. Applause for CESAR MILLAN!

Kacak apa? #cesarmillan

No comments:

Post a Comment

Cadangan? Bantahan? Teguran? I'm ready for any comments, encouragements or critics. "Dan berbuat baiklah, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik" - Al-Baqarah 1: 195