22 April 2013

Terkenangkan Mamutik

Cadangnya nak menulis mengenai entry ni selepas genap setahun meninggalkan UiTM. Tapi jelas, rindu pada classmates memang tak boleh nak tahan. So, I choose to write about them kali ni.

Few weeks ago, semasa mengemas external yang dah hampir penuh tu aku secara tak sengaja tengok gambar-gambar lama sepanjang perjalanan di UiTM pada tahun akhir lebih kurang tahun lepas. Antara gambar-gambar yang aku duk tersenyum sorang-sorang adalah gambar ni.

Sabah trip to Pulau Mamutik, Kota Kinabalu. #din #azfar #didiey #shafiq #alan # feeqa #elin #chong #lynda #eamy #wawa
Trip kali ni memang fun dengan adanya kuota character yang gila-gila dan funny. Sabah is a nice state. Tapi sorry, aku tak ngam dengan Pasar Filipina yang jual macam-macam makanan laut tu. Kurang ngam dengan makanan macam tu. Bukan tak ngam apa, hygiene dia la aku kurang sket. Tapi aku taram gak masa datang tu. Yelaa, first time datang kan, mestilah nak taram je semua makanan ada kat sana. Not bad. Tapi kalau datang lagi sekali, tak makan dah kot. Ehehe.. tapi ikan kat situ memang sangat murah. Ikan apa korang nak santap? Sebut je. Aku cadang nak makan siakap, tapi tak ada plak nak buat masak masam manis. Yang ada buat bakar je. So, aku taram je la. Kuah ikan bakar kalau menjadi memang perghh bai.

 Breakfast di Pulau Mamutik
Sebenarnya malam tu kiteorang overnight kat Pulau Mamutik. Setup khemah, then tidur. Malam tu steady la lepak-lepak kat jeti. The best part, dapat tengok apa benda yang berduri-duri tu. Ikan buntal eh? Eh! Bukan, landak laut la der.. Bangun pagi, ni la meal for breakfast kami pagi tu. Masak air, buat air teh sket, then kasi cecah biskut tiger. Jadilah, biskut Tiger provide banyak energy what?
Tapi ini adalah antara pengalaman aku tidur dalam khemah. Layan je sebab jejaka-jejaka ni sibuk nak tidur dalam khemah, so, it was a great experience what? Kan? Especially orang tak pernah berkhemah macam aku.
Jalan-jalan Kota Kinabalu. #azfar buta
Yang si buta ni nama dia Azfar. Masa ni, kami ronda bandar KK. Cari pasal, boleh pula ada certain yang datang Sabah untuk karaoke. Sorry, I tak karok. So, layan je la doang pusing-pusing dalam mall KK tu. Rasa macam aku dah hafal map bandar KK ni. Tapi kalau datang lagi sekali, time macam ni, berlambak-lambak bendera. Confirm aku confius punya.

Dugong terdampar. #didiey #shafiq #azfar #alan
Actually gambar ni snap masa dugong-dugong ni terdampar sebab mabuk main pusing-pusing kat pantai. Pusing 10x then lari 30meter, lepas tu semua nak muntah, mabuk punya pasal. Dah jenuh main frisbee, tu yang doang duk main benda bukan-bukan tu. As a result, pengsan. Tapi actually, itu adalah kenangan manis. :)

Gimik semata-mata. #didiey
#eamy with rumpai laut on her head #wawa

#shafiq with frisbee @pulaumamutik
Ke Pulau Mamutik ni kalau tak silap pada hari ketiga. Kami ada ke Kundasang dan Hot Spring kat apa ntah nama tempat tu. Tapi trip ke Kundasang memang agak mencabar sebab kabus kat sana memang teramatlah tebal, especially lepas hujan. Yang pasti sejuk dan merbahaya.

Platform di Kota Kinabalu Park. I was on the phone with #fatinadila

Last but not least. Gunung Kinabalu capture from Mamutik Island. 
That's all about my Mamutik trip with friends from HM2216C. Hope to be there again, ke Kundasang agaknya lepas ni, or dapat panjat Gunung Kinabalu pulak kan? But, thanks to Lynda yang sekarang dah jadi wife orang yang jadi tuan rumah masa tu. A very kind hospitality from her parent and thank you so much atas segala bentul bantuan sepanjang trip ke sana. It was a nice journey.

To all my Mamutik trip friends - Chong, Azfar, Din, Didi (sekarang dah jadi pramugara AirAsia), Shafiq (The Revellers member), Alan (kawan yang sangat supportive), Lynda (tuan rumah), Elin, Fiqa, Eamy. Kalau tak kerana aku salah book tiket flight, korang tak merasa tidur kat airport kan? Hihi... :D

#chong homeless @lcct

No comments:

Post a Comment

Cadangan? Bantahan? Teguran? I'm ready for any comments, encouragements or critics. "Dan berbuat baiklah, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik" - Al-Baqarah 1: 195