29 May 2013

Camera Cool

Aku memang teringin nak jadi diver sejati. Tapi belajar berenang dari dulu sampai sekarang failed. Sebab apa? Sebab aku dapat rasakan betapa tenang bila tengok kecantikan ciptaanNya di dasar laut. I can't imagine. Setakat tengok HD Discovery Channel je la kat Astro tu aku dah kagum habis.

Astro Kasih ada buat satu program bersihkan laut bla bla bla. I wish I could dive and clean underwater. At the same time, they are giving away Camera Go Pro yang abang Haniff aku poyo cakap macam best sangat. So, check it out. http://bit.ly/12CNea6

According to GoPro Camera (official website), camera ni orang yang selalu travel, panjat gunung, panjat bukit...mungkin reliable la untuk ada camera ini.

Letak Jawatan


Well, hari ni aku dah hantar surat resign. Berat hati juga, tapi I have to make choice kan? Semoga ada pilihan dan hidup yang lebih baik. 

Time to re-create myself. No more broken promises for better positions...

11 May 2013

Mental @ Hati Yang Terluka?

Banyak kali juga aku fikirkan apa yang aku nak share with this topic. Aku sedar aku mengalami masalah ini 2 tahun lepas. I don't know why and I believe it's getting worst now.


Bukan sekali, bukan dua kali, tapi dah berkali-kali benda ni jadi kat aku. Bila aku buat something, focus aku lost. I can't remember things, I forget things, otak aku nak buat lain, tapi tangan aku buat lain. Aku pandang benda lain, tapi aku tulis benda lain (aku sebenarnya nak tulis pasal apa yang aku tengah pandang). 

When I was with my ex few years ago, benda ni dah jadi banyak kali. Contohnya aku fikirkan kopi, tapi aku sebut teh. And masa tu dia aware dengan masalah focus aku ni, then he asked aku OK tak. Then, I just smiled sebab aku rasa benda tu kelakar and macam bengong pun ada gak. Kalau aku sekali dua jadi macam tu, aku tak hairan sangat. It happens very frequently... dan sekarang aku risau dengan diri aku sendiri. 

Bila aku buat few research kat Google, banyak juga information yang aku dapat. Mungkin sebab aku depress, mungkin juga sebab aku banyak fikir. These are the symptoms of mental health problem:-
  • Be easily distracted, miss details, forget things, and frequently switch from one activity to another
  • Have difficulty maintaining focus on one task
  • Become bored with a task after only a few minutes, unless doing something enjoyable
  • Have difficulty focusing attention on organizing and completing a task or learning something new or trouble completing or turning in homework assignments, often losing things (e.g., pencils, toys, assignments) needed to complete tasks or activities
  • Not seem to listen when spoken to
  • Daydream, become easily confused, and move slowly
  • Have difficulty processing information as quickly and accurately as others
  • Struggle to follow instructions

Dan sebenarnya aku mengalami semua simptom-simptom ni. Aku tak ingin menagih simpati sesiapa, hanya ingin berkongsi. This is my space, it's up to me to share what I would like to share. When it really happens to me someday, then you know... I know about it earlier. 


My facebook status today is "broken heart always hurt". Kadang-kadang, aku dah kebal with these feelings. Crying is the only way to lead it out sebab I don't have anyone to speak with. Benar, ianya menjadikan aku kuat dengan apa yang dah berlaku, I don't want brag. What's next? I will face it... 


Hidup ini jangan harapkan orang untuk kasihankan kita. Kita kasihankan diri kita dulu, sebab belum tentu orang akan fikirkan tentang kita. 

Jangan nak sibuk jaga hati orang, jaga hati kita dulu. Sebab hati ini, kita nak pakai lama. Jaga hati sendiri. 

Attention defisit hyperactivity disorder (ADHD) and attention deficit disorder (ADD) symptoms that may begin in childhood and continue into adulthood. ADHD and ADD sympoms can cause problems at home, school, work, and in relationships. 

Note: No wonder I face many times of failure. =)