13 June 2013

Monyet Salji

Monyet salji...? Pelik bunyinya... Snow Monkey atau Jigoku-Dani Onsen dalam bahasa Jepun macam menarik bila aku baca satu booklet Japan National Tourism Organization. Onsen bermaksud "hotspring" then Jigoku-Dani bermaksud "Hell's Valley" sebab tempat ni maintain hotspring even pada musim winter. So, bila musim snow, monyet-monyet ni akan pergi berendam. Tapi kalau musim panas, monyet ni akan pergi tempat lain yang lebih panas.


Aku ada try search pasal Snow Monkey ni kat National Geographic, tapi macam kurang mendapat liputan. Bagi aku, this is a rare attraction la. Musim sejuk, tapi air dalam takungan tu adalah air panas yang membolehkan monyet-monyet ni berendam. Tengok aje muka monyet-monyet ni, merah... 

Satu je aku nak cakap.. Allahuakbar... Inilah kuasa Tuhan. Aku dah e-mail National Geographic minta doang buat liputan lebih banyak mengenai kelebihan tempat dan monyet-monyet yang comel ni. Sorry, aku memang suka binatang. Semua binatang pun comel bagi aku.



No comments:

Post a Comment

Cadangan? Bantahan? Teguran? I'm ready for any comments, encouragements or critics. "Dan berbuat baiklah, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik" - Al-Baqarah 1: 195