23 August 2013

Persiapan Bertunang - I'm Engaged Part II

sambungan...

Kata Kak Ikin (housemate), orang yang suka warna hijau ni seorang yang konservatif. Mungkin ya. Apa kaitannya dengan topik aku ni? Kaitannya, hijau adalah warna favorite aku tapi ia tak menjadi warna pilihan aku untuk majlis pertunangan ni. Kenapa? Sebab... hijau simpan masa kahwin nanti. InsyaAllah.

Aku decide nak buat color apa once aku dah jumpa warna baju yang aku suka. Kuning + coklat. Aku jumpa baju ni kat Shah Alam. Dah puas pusing Masjid India, PKNS, satu pun baju yang aku suka tak ada. Sampailah aku pergi jalan-jalan kat Seksyen 7 dan jumpa baju ni kat kedai tu. That's the only baju yang aku suka selama aku survey baju tunang ni. Aku bukan nak baju yang heavy+beriya pun. Aku nak simple dan nice saja. Kebetulan masa tu nak cari baju raya kan, tapi sejujurnya, aku tak ada baju raya tahun ni sebab semua duit aku spend untuk bertunang dan duit raya nak bagi kat sepupu+anak buah. Orang sibuk nak shopping baju raya, aku sibuk shopping baju tunang. T_T

Dah jumpa baju yang aku suka, tak ada size pulak. Size 36, 40 je ada. 38 tak ada. Hampa. Then, sales person tu cakap takpe, dia boleh alter ikut size 38. Lepas bayar, dia pun alter la baju tu seperti yang dijanjikan.
Alhamdulillah, aku tak menyesal pilih baju ni sebab warna dan material baju ni memang sangat nice. For the same reason, nak cari baju raya untuk dia. Kenalah cari baju melayu, then alang-alang beli baju melayu yang warna lebih kurang sama dengan baju aku. Aku kuning cair, dia kuning nak ke oren (boleh macamtu). Tapi it's still a nice color. Aku suka tengok dia pakai warna macam tu, rasa dia sesuai kalau pakai warna grey, kuning, oren. So, mungkin warna ni perfect la agaknya untuk kali ini.

Doorgift, bingung juga nak bagi doorgift apa masa majlis nanti. Untuk pihak lelaki yang datang dari jauh je. Survey punya survey kat internet, aku jumpa agar-agar kering yang cute ni. So, aku order la 50pcs agar-agar kering ni. Korang bolehlah tengok kat tinajuhantaran punya blog. Kalau-kalau ada yang korang berkenan untuk majlis akan datang korang nanti. Aku emel je kakak ni, dia reply then ok. Lagipun aku tak order banyak, just nak bagi kawan-kawan rapat yang datang dan rombongan pihak lelaki dari Perak, Kelantan, Selangor. Kata beraya + mood cuti sekolah, so, ramai jugaklah saudara-mara dia yang ikut sama.

Typing error pada sticker. It should be 10 Syawal 1434H. 
Pasal hantaran, kami buat sendiri. Allocate dalam RM300 juga untuk hiasan dan barang-barang manisan untuk hantaran. Untuk orang last minute macam aku ni, memang tak sempat nak tempah, beli, survey alas hantaran dan dulang. So, aku decide untuk pinjam cousin aku punya je. Serius aku tak sempat nak pilih dan beli semua benda ni. Weekdays kena kerja. Weekend aku hanya ada hari Sabtu sebab hari Ahad adalah hari berehat. So, contact cousin kat kampung cakap nak pinjam je apa dia ada. Aku pun taknak beriya-iya, bermegah-megah untuk majlis ringkas macam ni. Balik raya tu la, aku baru pergi tengok alas dulang dan dulang yang aku nak pinjam. Tradisional, sebat je la. Janji ada. Kalau ikutkan kehendak aku, memang aku prefer yang ala ala moden sikit, tapi tak apalah... aku inginkan ikatan pertunangan itu diikat pada 10 Syawal nanti. Hantaran, dulang.. semua tu hanyalah adat dan tradisi. Aku ikutkan saja kata orang tua.

Hantaran aku decorate oleh makcik aku sendiri yang suka menggubah bunga ni. Aku serahkan pada yang pakar. Tapi kahwin nanti, aku nak pilih sendiri bunga, then serahkan pada pengubah yang bertauliah macam makcik aku. Same goes to sebelah lelaki, dia teman mama dia beli bunga dan of course, he has to bear the cost la kan, tukang mengubah adalah mama, kakak dan makcik dia. Tak kisahlah, janji tunang. Ringkas tapi bermakna.

Aku pilih warna kuning, hijau cair untuk dekorasi hantaran yang bunga tersebut dibeli oleh makcik aku sendiri. Warna hantaran sebelah dia hijau, gold. Warna pun dah kelam kabut dah aku tengok. Sebat je, 2 minggu bai. Tak lena aku nak tidur malam fikir pasal benda-benda yang tak settle.

Bab tudung pula, aku survey through internet aje. Halfmoon. Very nice, tapi aku mana pernah pakai selendang halfmoon ke, fullmoon ke, selendang pashmina ke.. tak ada, aku pakai tudung bawal je. Simple punya manusia aku ni. Malam sebelum balik ke Pahang (Rabu malam Khamis), sebelum balik rumah aku pergi Masjid India bertemankan Kak Nad (housemate cute) cari tudung, give up juga cari tudung pasal aku tak tahu tudung macamana nak beli plus very limited budget. So, aku tarik je mana tudung yang agak-agak sesuai. Cari tudung, tak ada makna kalau tak ada inner. Ya Allah, leceh benor pakai tudung macam ni. Kan senang kalau aku pakai bawal je, settle. Aku balik Pahang pagi Khamis then ada hal kat LHDN, Maybank Temerloh so, agak rushing balik Pahang Khamis tu. Sampai Temerloh, nak cari tudung dah tak larat (tak sempat nak makan langsung), end up balik dengan tangan kosong je.

Hari Jumaat aku mesej-mesejan (ada perkataan gini?) dengan puan cousin, dia cakap nanti dia nak tanya adik angkat dia yang tunang buat warna tema kuning juga. Most probably kena dengan warna baju aku sekali kan? Petang aku jumpa dia, dia tanya lagi.. nak tak pinjam tudung adik angkat dia? Then, aku cakap. Boleh je try and error. Pagi Sabtu, dia mesej aku cakap kena pergi ambil tudung tu kat Jenderak Utara ok? Pukul 9.00 pagi aku drive ambil cousin kat rumah dia then pergi Jenderak Utara pergi pinjam tudung. Sental ajee...

Nasib baik tak ada kasut untuk bertunang. Kalau tak? One word = SERABAI..ekeke

No comments:

Post a Comment

Cadangan? Bantahan? Teguran? I'm ready for any comments, encouragements or critics. "Dan berbuat baiklah, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik" - Al-Baqarah 1: 195