07 October 2013

Warna Warni Perkahwinan

Benar, persiapan nak kahwin memang sangat banyak. Sebenarnya kita yang membanyakkan list kahwin tu. Tapi bila melibatkan family, saudara mara, memang banyak yang kita kena prepare. Aku cakap kat mak, kan best kalau kahwin kat masjid lepas tu buat makan-makan je. Tak payah nak bersanding bla bla bla, menyusahkan hidup aja. Tapi mak kata, alah..kita buat pun sebab nak tutup mulut orang. Nanti kang kalau tak buat orang cakap macam-macam. Lagipun biasalah, hidup di kampung... ayam bertelur pun sekampung boleh tahu. So, for those yang bakal berkahwin, buatlah persiapan.

Aku rasa ayam comel + cantik
Dugaan demi dugaan dah pun datang semasa bertunang ni. Aku harap aku cukup kuat untuk bersama-sama dia melalui semua dugaan Tuhan ini. InsyaAllah...aku hanya merancang, aku serahkan kepada Pencipta Cinta tu untuk menentukan semuanya. Bila fikir tentang duit, memang lambat lagi la aku kahwin, tapi duit boleh cari...majlis pernikahan akan dilangsungkan bila semuanya sudah sedia. Dari segi persiapan, aku tak nak cerita lagi macamana dengan persiapan aku, sebab semuanya agak clumsy dan agak samar-samar. Walau bagaimanapun, deposit demi deposit dah pun ansur-ansur, perlahan-lahan mengatur majlis.

Boleh dikatakan ini perkahwinan campur, banyak benda aku kena consider. Tapi slow-slow la, yang penting mak ayah aku steady and support apa juga keputusan aku. Alhamdulillah. Lagipun, aku tahu mak abah risau aku duduk kat KL ni, biarlah ada orang jaga, tengok-tengokkan. Walaupun sebenarnya dah biasa sangat aku tinggalkan rumah. I mean, tinggalkan rumah untuk pergi belajar sejak dari Tingkatan 1 sampailah sekarang.

Apple Orchard
Pilihan color ni buat aku pusing sikit, kalau aku tanya kawan-kawan aku mesti doang jawab..."Wawa kot, mestilah hijau.." So, maybe pilihan aku tetap hijau. Hijau apa, hijau emerald, hijau mint, hijau apple, hijau army...semua ada.