23 January 2014

Sekeping Hati

Macam biasa, ada je incident baru berlaku masa nak pergi kerja. Naik STAR LRT memang berbeza kalau naik PUTRA LRT kan... Tapi aku naik PUTRA LRT dari stesen Universiti ke stesen Dang Wangi every morning. Kalau naik tambang LRT, agak menjengkelkanlah sebab aku memang menggunakan public transport ni. Bahagia kan kalau tak payah drive pergi kerja, just naik public transport? Drive kat KL ni always a bad idea to me unless nak keluar with purpose. Rindu nak naik motor pusing KL malam-malam, never get a chance to do it anymore.

Pagi ni, satu lagi conversation yang aku terdengar ketika this good looking guy naik train from KL Sentral. He started the conversation with his friend pasal psikologi. Bila sebut pasal psikologi, aku memang berminat. So, I keep listening to him. Well, he's a Malay guy and his friend is Chinese. He talks about how our brain doing decision under pressure. Some of his words is about a research done apabila seorang yang diberi pilihan samada memilih buah epal atau coklat. Of course dia akan memilih buah sebab minda dia ketika itu yang sedang santai, no pressure, no decision is made. Dan ketika dia under pressure, diberi pilihan buah atau coklat, coklat yang menjadi pilihan. I don't know how to explain this, but do you get me bila minda kita santai dan stress, keputusan yang dibuat akan berbeza.

He also mentioned about self control, how we control ourselves yang membentuk attitude dan tingkah laku kita. It's all about our brain, kita memang kena control apa yang kita fikir dan seterusnya memberi impak kepada sebarang keputusan atau keadaan kita pada sesuatu masa tersebut.


Sorry sebab aku terdengar perbualan ni di tengah-tengah dan aku meninggalkan conversation tu di tengah-tengah juga. I don't know what exactly he is talking about. Tapi minda aku yang buat berfikir a lot more about his theory. Itu teori apa? Tapi ingat teori Islam yang mengajar kita tentang sekeping hati yang memberi kesan kepada seluruh adab dan perbuatan kita.
Rasulullah S.A.W bersabda "Ingatlah, dalam tubuh manusia itu ada segumpal daging. Kalau segumpal daging itu baik, maka akan baiklah seluruh tubuhnya. Tetapi, bila rosak, nescaya akan rosak pula seluruh tubuhnya. Segumpal daging itu bernama qolbu." - HR Bukhari dan Muslim
Kalau tak salah, setiap dosa yang kita buat, akan ada satu bintik hitam pada hati kita. Kalau banyak dosa, banyaklah bintik hitam tu dalam hati kita. Kita yang kena jaga hati kita like I always said. Takut kalau banyak sangat bintik hitam pada hati kita, nanti hati tu mati. Wallahualam...

While driving to the LRT station, I listened to the news. Bercakap tentang Wisma Putra terpaksa mengambil satu keputusan sukar dan meletakkan kes ni sebagai kes khas. Maaf, aku tak dengar berita secara detail, cari dalam internet pun masih lagi belum update tentang berita baru ni. This news mengingatkan aku semasa rancak bersama Perdana Leader Fellowship tahun lepas dan ada banyak sesi dengan duta-duta negara termasuk Datuk Rajmah dan wakil wakil negara aku aku temui semasa di IDFR (Institute of Diplomacy and Foreign Relation). Bagaimana ketika mereka terpaksa membuat keputusan sukar walaupun mereka dalam keadaan tertekan, kurang tidur dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment

Cadangan? Bantahan? Teguran? I'm ready for any comments, encouragements or critics. "Dan berbuat baiklah, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik" - Al-Baqarah 1: 195