21 January 2014

Stay Positive

I woke up this morning with a very mixed feeling. Dreaming about someone that I used to love him is not a good start for today. I am so quiet lately, thinking about a lot of thing especially my wedding.
Orang takkan berhenti bercakap. Setiap insan disekeliling kita membawa watak masing-masing samada menguntungkan kita, merugikan kita, membuat kita menangis ataupun tersenyum. Tapi semua terpulang kepada kita, nak menerimanya sebagai satu cabaran ataupun hukuman kepada diri sendiri. Watak-watak orang disekeliling aku inilah yang membuat aku terjatuh tapi aku masih boleh mendongak ke langit dan memohon kekuatan dariNya.
"I had to develop the mentality and stay positive about making my comeback."
Pagi ini, melangkah ke dalam STAR LRT stesen Universiti, I can't stop thinking about a word from a friend. The single word came out from her mouth make me unable to sleep well last night. Ketika aku mula membuka Al Mathurat membaca Doa Pagi 1, terdengar satu suara lelaki lewat 30-an berborak dengan seorang lelaki awal 20-an.
The conversation were started with PTPTN issue. I don't remember exactly his words, but it does sound like... - Belajar buat pinjaman, tapi kena bayar balik with interest, kerja 10tahun pun still kena bayar pinjaman belajar tu. Pakcik yang concern tu bertanya pada syabab tu, berapa kena bayar PTPTN bla bla bla. Dia juga ada bercakap tentang realiti kehidupan anak muda zaman sekarang yang memang hanya ditentukan oleh aliran yang membebankan. Bila nak maju kalau hidup kita asyik dibelenggu hutang belajar yang tak habis-habis dan sebagainya. Minggu lepas juga aku menerima panggilan pakcik a.k.a penjamin untuk pinjaman belajar Yayasan Pahang. Aku tak menerima surat minta bayaran balik dari Yayasan Pahang. Tiba-tiba disergah oleh pakcik disuruh bayar pinjaman tu sebab dia dah dapat surat merah. Tapi aku sampai hari ni tak dapat surat merah ke biru ke hijau ke. Kusut... memang kusut.

Sambung kepada perbualan pakcik dalam tren tadi, payah nak jumpa orang ada akal yang faham realiti hidup macam ni. Few months ago owner rumah ada datang rumah sebab nak explain why he decided to increase the rental start from January. Luckily dia ni jenis yang very understanding and he shared a lot of thing with us that night. Walaupun sewa rumah tetap naik, tapi bagi aku rate tu still murah compared to other condominium (yet flat lagi mahal daripada sewa rumah aku sekarang) kat area Pantai Hillpark ni. Now I started to think about house, new cars and of course kids' future.
Stay optimistic and positive bukan senang in this "kangkung" world. Dan aku tak nafikan aku sebenarnya takut untuk menanggung risiko dan keluar dari zon selesa aku even aku tau kalau aku keluar from this comfort zone, I can have a better life. But I have my own reason which I have to stay in this zone to avoid unwanted things to happen. I am done with negative thinking even it hurts me so much. That's why aku lebih suka tunduk dan mendengar...
Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad): "cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhad disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri , dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar. - Taubah (9:129)
I would like to share about the most important principle in my daily life - positive, jangan jadi batu api, listen and observe. Pandai-pandai tapis apa yang aku dengar atau tengok, digest dan cari mana elemen yang aku boleh ambil untuk dijadikan iktibar. Sounds like aku makan hati? Yes, I did, because I have listen a lot and I observe a lot and yang paling penting... I don't care. Ingat... TAKKAN ada orang yang akan ambil tahu atau ambil berat pasal diri aku selain daripada diri sendiri. Pesanan aku sama - JAGA HATI. 
Dugaan tetap dugaan, dugaan untuk mendirikan masjid ni memang hebat. Benda baik, mestilah syaitan nak berusaha keras menyampaikan "nasihat hebat" kepada orang disekeliling kita supaya buat kita tak kuat. So, stay strong folks. 

No comments:

Post a Comment

Cadangan? Bantahan? Teguran? I'm ready for any comments, encouragements or critics. "Dan berbuat baiklah, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik" - Al-Baqarah 1: 195