15 April 2015

I'm Pregnant!

Ho yeah! As a newly weds of course la kita akan rasa excited to get pregnant. Ada certain orang cakap, anak first ni beruntung sebab semua orang menantikan kehadiran dia, dan kadang-kadang anak kedua tu tak dirancang, so called as accident. Tak tahulah, tak ada pengalaman. My personal thought, the kids is innocent. Pandai buat, pandai tanggung lah ya.

First time I got the instinct that I'm pregnant semasa aku ada trip ke Segamat, Johor. I ate a lot, pening sepanjang perjalanan and of course sakit di bahagian rahim. Then, aku minta suami temankan aku pergi beli pregnancy test kat Guardian. Beli yang ada 2 batang dalam satu paket tu. First test, nope. No lines at all. Then, I'm just smiling at husband and said... "perasaan je kot". Suami cakap... "Awal lagi sayang, sabar ya."


"Tidakkah manusia itu melihat dan mengetahui, bahawa Kami telah menciptakan dia dari (setitis) air benih? Dalam pada itu (setelah Kami sempurnakan kejadiannya dan tenaga kekuatannya), maka dengan tidak semena-mena menjadilah ia seorang pembantah yang terang jelas bantahannya (mengenai kekuasaan Kami menghidupkan semula orang-orang yang mati)."

2 weeks after the incident, I started to feel breast tenderness yang hebat. Usik sikit je memang rasa sakit gila. I messaged my old friend yang dah ada anak, dia cerita pasal pengalaman dia pregnant and breastfeeding. Bad news for her baby, dia tak dapat nak breastfeed baby dia sebab lepas baby lahir, susu tak banyak menyebabkan baby marah sebab susu sikit. Since then, she feeds her baby with the formula milk. But then, her breast mula la bengkak dan sedikit bernanah. Katanya, sakit bengkak susu lagi sakit daripada nak beranak. I can't say more la sebab tak pernah experience both situation. Breast tenderness masa 1st month memang menyakitkan. Perut mula rasa cramp dan keras tapi tak sakit sangat. Breast tenderness tu yang memang sakit. Balik rumah, aku curi-curi buat pregnancy test sebab tak nak bagitau husband if the result is negative.

Tapi hampeh, result still negative. Tak keluar apa-apa result. 3 hari aku monitor result UPT tu, tapi still negative. Yelah, manalah tau kalau line tu lambat timbul ke kan. Aku dengan rasa innocent bagitau husband aritu aku buat test tapi tak nak bagitau result kat dia. Then he said, patut pun tak ada result, dia tak tahu aku buat test. Then, aku beli another 2 UPT kat Guardian. Ingat nak check sebelum sampai rumah, tapi sebab rasa bersalah... tak jadi. Tunggu sampai rumah baru buat test. Lepas buat test (tanpa husband tahu sebab takut result negatif lagi dan mengecewakan dia), aku tunggu result diam-diam.

Alhamdulillah, ada line. Aku pun pergi mengada dekat husband... Bagitau the result is positive. Respon dia? "Alaa..dah tau dah." Ok, menyampah. Tak nak buat surprise dah.

15 Mei 2014, itulah tarikh aku dapat tahu yang aku dah mengandung. Then, aku terus search kat internet about how to calculate my due date. So, 15 Mei 2014 tu, aku dah dikira 5 minggu mengandung. Usia kandungan bergantung kepada hari pertama haid terakhir (last period began).

Wafiq Naufal in my womb - 12 weeks scan.
Husband only allow to scan the baby after 3 months - which is cukup masa untuk buat buku pink kat klinik kesihatan. That's the first time that I saw Naufal in my womb. Feeling dapat tengok segumpal darah yang dah cukup sifat ada kaki dan tangan tu...hanya Tuhan yang tahu.

And hariniiaitu hampir setahun yang lalu... Alhamdulillah. Muhammad Wafiq Naufal lahir dan membesar dengan sihat.

No comments:

Post a Comment

Cadangan? Bantahan? Teguran? I'm ready for any comments, encouragements or critics. "Dan berbuat baiklah, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik" - Al-Baqarah 1: 195