15 September 2016

Protein Sumber Tenaga - ESP

Seperti yang kita tahu, PROTEIN sangat penting untuk tubuh kita. Ia adalah zat untuk yang paling utama untuk badan kita. Lebih-lebih lagi apabila kita terlalu sibuk menguruskan kehidupan harian yang sangat mencabar.

Bangun awal pagi > Sediakan sarapan > Hantar anak sekolah > Kerja, kerja, kerja > Ambil anak > Masak > Kemas rumah > Tidur

Kalau ibu yang tengah menyusukan anak tu, lagi la ada extra works. Bangun tengah malam nak susukan anak, belum kira bangun untuk pam susu buat stok! Haa... penat! Selain itu, protein juga adalah asas kepada pembinaan sel yang sihat. Jadi, apabila protein untuk badan kita tak mencukupi, macamana nak bertenaga, sihat dan kuat?! Protein ni penting untuk memastikan tubuh kita berfungsi dengan baik. Ianya adalah disebabkan protein menjalankan fungsi memperbaiki, membantu pertumbuhan sel baru, pengekalan tisu yang sihat, menghasilkan hormon dan enzim, keseimbangan bendalir dan membekalkan tenaga.

Penghasilan hormon dan enzim
Asid amino adalah komponen utama hormon, yang mana kimia memberi signal diperlukan oleh tubuh. Hormon akan dirembeskan ke dalam salur darah oleh kelenjar endokrin seperti kelenjar tiroid, kelenjar adrenal, pankreas, kelenjar tanpa saluran yang lain. Contohnya, hormon insulin yang dirembeskan oleh pankreas bekerja untuk menurunkan paras glukosa darah selepas makan. Insulin di perbuat daripada 48 asid amino ya

 Enzim memudahkan kadar tindak balas dengan bertindak sebagai pemangkin dan mengurangkan keaktifan tenaga sempadan antara bahan (reactants) dan hasil tindak balas.

Semua tindak balas kimia yang berlaku semasa penghadaman makanan dan proses metabolik dalam tisu memerlukan enzim. Oleh itu, enzim adalah vital kepada keseluruhan fungsi tubuh; dan dengan itu menunjukkan peranan utama dan signifikan kepada protein.


Keperluan protein saya adalah diambil daripada ESP Shaklee..wow..banyak kepentingan protein ni, nak cantik, nak cepat luka kering, nak sihat, nak diet dan lain-lain..

Kenapa mesti ambil ESP sebagai sumber protein??
 
1. ESP diiktiraf diseluruh dunia sebab ia mempunyai kajian klinikal yg sangat ekstensif dan komprehensif, kualiti sangat tinggi.

2. ESP guna 'non-GMO' soya iaitu bukan soya yang telah diubahsuai secara genetik. Mutu soya di kawal ketat tanpa menggunakan sebarang kimia.

3. Ia di proses pada suhu rendah (kerana soya yg diproses pd suhu tinggi akan memusnahkan kandungan proteinnya) jadi apa guna minum soya jika tiada khasiat? Check semula ya sumber soya yang anda ambil.

4. Satu-satunya produk yang datang dengan 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh tetapi tubuh manusia tidak dapat menghasilkannya.

5. Indeks glisemik rendah (mengekalkan kandungan gula dalam darah) - juga membuatkannya sesuai untuk pesakit kencing manis, orang yang ingin kurus, dan menjaga kesihatan dalam jangka panjang. Tak caya? Follow Instagram Healhty Garage untuk tengok pelbagai testimoni ya?

6. 1 hidangan = 2 kali daging, 4 kali telur, 12 kali susu

7. Ia rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik, sangat mudah diserap oleh badan.


8. ESP dibasuh dengan air (bukan alkohol seperti soya lain) untuk mengekalkan isoflavon yang kritikal.

9. Manfaat yang sangat banyak kepada kesihatan dan kecantikan anda.

Saya percaya dengan ESP, malah ramai lagi yang percaya dan suka akan khasiat dan kebaikannya. Cuba dulu pasti anda akan jatuh cinta seperti saya dan yang lain-lain.


Bulan September 2016 ni ada promosi ESP dan Vitamin C, kalau beli 3 tong ESP (penggunaan 3 bulan -sebulan satu tong) anda layak untuk mendapat shaker limited edition (gambar atas) dari Shaklee tau?! 

Kalau nak beli sendiri online? Meh klik sini

Whatsapp Wawa @0179201295 atau follow Instagram untuk lebih dekat dengan Wawa OK?

No comments:

Post a Comment

Cadangan? Bantahan? Teguran? I'm ready for any comments, encouragements or critics. "Dan berbuat baiklah, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik" - Al-Baqarah 1: 195